message to readers

About Me

My photo
aku?? aku ni biasa je..simple n happy go lucky..kdg2 tu emo ckit kalo de hal yg boleh btkan aku serbut..kih3..jgn mrh ek pd sape2 yg aku penh tinggikan suara aku..soey k..jgn bw smp mati tau.. bermaaf-maafan lah sesama kita ek..hehe..

My Blog List

Nuffnang

Powered by Blogger.

...Visitor Counter...

Islamic Calendar

rank

12.01.2010

nape sombong sgt?

salam...

dah lama aku xupdate blog ni...
aku dah keje la weh..aku keje di bawah program TIP=training Internship Program..
elaun diberi...OT pon de...
dan juga lain2..

company? company yang terkenal di highway...TnG...touch n go....

Alhamdulillah..dah dpt gaji fez wlpn 2 mgu bru masuk...

minggu ni msuk mggu ke 3 la...so far agk sakit pala sebab baru nk tau cm ne flow keje yang kena selalu cepat update dengan info2 n request2 dri customer...

aku keje bahagian Helpdesk...support n maintenance..sgt pening pala melayan kol customer...huhuhu....

balik umah je pening pala...

dengan sikap orang2 nyer yang ade yang ok..ade yg x...aduh..sakit mata lak aku tgk...

macam2 sikap org la yang aku jumpa..mujur la aku jumpa n join makan dengan dak satu prgm aku ni jugak..dorang xsombong....n sgt beh..syukur ade jugak dpt teman mcm gtu kat cni..yang penting kita jgn la sombong n bongkak...n buat pandai...

smp situ aje...len kali aku smbung balik.....

daaaaaa

n tahniah utk my bes fren..farah inani...syg, tahniah.....sedih la xdpt g kenduri ko..aduh..huhu....semoga semuanya berjalan lancar....n smoga kekal hingga akhir hayat...

10.10.2010

convocation day

salam..

dah lama benor aku xpost dalam blog aku yang nampak mcm ade sarang labah2 ni...

aku dah selamat naik pentas konvo dah 9 october 2010 rtu...

semuanya dah selesai..alhamdulillah....

tahniah untuk kawan2 aku yang konvo sama2 aku...tahniah2..

semoga kalian xlupa aku dan berjaya dalam hidup korang..

kalo nk kawen tu, jemput2 la k..if tukar number pon gtau la...

berFB lah kita ye korang...hehe...


9 october jugak kawan aku dalam marketing koma...accident...takziah untuk kak intan...semoga abg sharil cept sedar....sbr ye kak...semua tu dugaan dari Dia..jg diri dan baby dalam perut...semoga semuanya selamat...

9 0ctober jugak aku dapat interview dri SPA....alhamdulillah..dpt jugak interview kan..dah lama aku tunggu..but nerbes la plak..huhu...risau..haha..hope sumenyer berjalan lancar dan nasib menyebelahi aku...amin....

thanks to my hubby, hadi...n my parents...for all suports...love u alls....muah2....



8.12.2010

...Innalillah....Semoga arwah beliau tenang disana.....amin,....

2 pelajar maut dalam kemalangan berasingan

09/08/2010 6:31pm

KUANTAN - Seorang mahasiswa Universiti Malaysia Pahang (UMP) dan seorang pelajar tingkatan tiga maut selepas terbabit dalam dua kemalangan berasingan di sini dan Temerloh semalam.
Ketua Jabatan Ketenteraman Awam dan Trafik Pahang, Supt. Mohamed Fauzi Abdul Rahim berkata, mahasiswa Mohamad Assuandie Mohamad Aspar, 22, maut apabila motosikal yang ditungganinya berlanggar dengan sebuah kereta di KM 11 Jalan Kuantan-Gambang berhampiran lampu isyarat Taman Tas dekat sini pada pukul 7.30 malam tadi.
Mangsa, yang berasal dari Kampung Kurnia Bukit Pekan, Kampar, Perak, meninggal dunia di Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) Kuantan akibat kecederaan parah di kepala, katanya kepada pemberita di sini hari ini.
Dalam kejadian di Temerloh katanya, pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Seberang, Zazleen Zulkasawari Zulkefely, 15, meninggal dunia apabila motosikal yang ditungganinya bersama rakan sekolah berusia 16 tahun melanggar sebuah kenderaan pikap Toyota Hilux di KM 122, Jalan Kuantan-Kuala Lumpur. - Bernama


- Untuk arwah, akak sangat2 merasa kehilangan adik...sgt2...dikau lah tempat akk mengadu, dan akk jugak dijadikan tempat mengadu mu dik....sekarang, akak dah kehilangan mu...selama2nya...akak terima...dan redha...sebab hanya Dia yang mengetahui kenapa nyawa mu di ambil sebegitu cepat...hanya Dia yang berhak mengarahkan malaikat mencabut nywa mu dik....HANYA DIA.....InsyaAllah, wandi akan tenang di sana, dan semua kenangan kita akak simpan smp bila2...alhamdulillah, permintaan adik untuk akak pergi ke rumah wandi akak dah tunaikan, dan akak xdapat tunaikan permintaan wandi yg kali kedua untuk menziarah rumah wandi semula....maafkan akak.......dan perkara terakhir akak buat dan berhubung dengan wandi masa birthday akak...sempat jugak kita bermesra, berlawak jenaka...agak lama.....masing terngiang2 suara mu dik...akak pasrah...kehilangan mu xdisangka2...dan kemungkinan wandi xdapat bertahan kerana luka excident yang dulu yang menyebabkan wandi koma agak lama di hospital dlu....Dik....harap wandi tenang disana...dan digolongkan di dalam golongan yang soleh....amin....Ajal maut akan tiba pada kita bila2 masa je....Aku harap aku dapat menebus dosa2 kecil dan besar yang pernah aku lakukan dulu....moga aku sempat menebusnya supaya hidupku dan suamiku diredhai oleh Allah..amin.....

Al- Fatihah untuk Allahyarham Mohamad Assuandie Bin Mohamad Aspar, Adik angkatku yang tersayang......

Gambar kenangan kita di TC bersama wan

8.11.2010

Ramadhan Al-Mubarak

Ramadhan kali ni and tahun ni disambut berdua dan pertama kali menyambutnya dengan gelaran isteri..

Pergi Tarawikh bersama2...

Bersahur bersama..wlpn hnya teman suami shur pada pukul 12 tgh malam, terms teman stil ade.....

tapi aku pulak yg xbershur sbb salah alarm jam hp aku..auto ttp lak die..ke aku yg tido ni..hehe

perut dh berkeroncong kosong dri mlm smlm...

xpe,..dugaan....sbr....

aku pulak, bru balik dri kelas jahitn...alhmdulillah..siapkan sepasang bju kurung n sehelai baju...bsk akn aku smbung pulak....

menu hari ni msh blum diketahui...ns smlm msh byk, cuma pns kan je...

mls nk msk, xde mud..tetiba mudi..huhu....

mlm ni ade apointment...hope xdbtlkan...amin.....

c u nex time with other story mory

7.21.2010

~ negative~



Salam,


pagi tadi, suami ku cakap nak MC...


so, kami siap2 la pergi ke klinik, nak amik MC suamiku and ubat sbb suamiku selsema n xsedap badan..


masuk poliklinik, bagi IC abg, then duduk menunggu...


aku pun terpikir, alang2 ade kat klinik, baik aku amik ubat alergic aku sekali kan..


so aku bagi la IC nak dftar..


"Mohammad Hadi" panggil jururawat..Abang masuk la ke bilik doctor..


then abg kua....


"Nur Aine" panggilan untukku..


Aku pon msuk dalam bilik,, dan duduk


"Apa masalah awak?" tanya doc


"Saya ni ade alergic, tp xtahu la ape, ni doc tgk ni jari saya ni, dah berair2 dah..gatal2..before ni penah la jugak kena, jumpa pakar, tp mmg dri kecik lagi ade dh penyakit kulit ni.." aku jawab


"owh..macam tu..ade asma x? keluarga ke?" doc bercakap


"ada, ayah saya semput dari kecik lagi...then satu lagi doc, saya ni baru kawen, then period plak xtentu, mcm mane tu ek untuk tahu kita pregnant ke x?" aku bertanya


"owh..bila awk last period? bila awk bernikah? " tanya doc


Aku pon menjawab soalan2 yang dieberikan sebab doc ckp, kalo aku btul mngandung, aku xleh mkn sbrg ubat..so dia mntk nurse bt ujian urine aku..n pregnant test..


lepas dptkan air kencing, masuk bilik doc, cek tekanan darah, ok,,170/30...normal...


then nurse bw result urine....


~~~negative...(dic ckp kalo ade 1 belang, negative, kalo ade 2 belang, positif)


so, selamat la aku nk amik ubat alergic tu....


and dia nasihatkan aku supaya amibil pil perancang untuk normalkan balik period aku ni...bukn untuk xdapat anak, tp ntuk betulkan kitaran haid...


aku baru tahu kelebihan pil perancang ek...ingtkn untuk kawal peranakan je,...xpe,aku akan cri info lebihan di internet...


xpe, xdapat anak lagi xpe, ,mungkin ade hikmah kenapa xdiberi lagi rezeki terbesar itu...


aku terima seadanya....abang pon sama....


hanya perlu berdoa, dan terus berusaha....


berdoalah untuk kami ye....terima kasih....see u next time...



7.17.2010

pasir gudang,,,,

dah genap seminggu saya ada di pasir gudang..

hari2 rutin ku ..

bgn tido, melingkar atas katil sambil tunggu abg mandi...

lps abg mandi...abg siap....tgk je la die siap...

saya kmskn lptop...prepare brg2 kpluan g kje...

msukkn bju dlm plstik untuk didobi...

then salam peluk cium abg....

then...(bunyi cengkerik)

dah strt busan...huhu

pe lg, aku mndi, then sarapan free kt cfe hotel...

hari2 menu sm, ns lmk, bubur ns, mee/lontong, meggie grg, koteaw grg, ns grg, roti bkr...

bergilir2 la kn mkn...

mkn2 knyang naik bilik balik....

then on lptop n tv...

men fb, cek email..chat..

tu lah keje harian aku slma smggu kt cni...

smlm de la g mkn murtabak singapore kt danga bay...sedap...ade daging hncur...



he..mknn sumenyer sdp kn...haha...

abg pon dh mkin gmuk...bju pon dh ketat tu....he....

nsb la abgggg....

tats allll guys...dadaaaa

7.14.2010

...Sharing Bajet kahwin...

Saya ingin share tentang keseluruhan bajet dan cerita untuk sepanjang majlis perkahwinan saya dan suami saya yang berlansung di Arau…
Semoga sharing saya ini dapat membantu kawan2 yang ingin berumahtangga kelak….

Bajet Tahun 2009:

Pertunangan : RM200 (Kenduri sebelah perempuan)
RM 200 (Hantaran dari sebelah lelaki)
RM 1000 (Perjalanan + Makan dari johor ke Kedah)
RM 300 (cincin bertunang)

Persiapan : RM 1000 ( cincin nikah + gelang nikah)
RM 3000 (barang hantaran lelaki + barang hantaran perempuan + bunga telur +hiasan)
RM 3000 (Baiki rumah – buat bilik)

Bajet Tahun 2010:

Kenduri : RM2500 (half dengan adik sorang rm2500)

Mak andam: RM 650 (makeup nikah dan kawen + hiasan meja makan pengantin + hiasan bilik kelamin + dulang hantaran + bantal nikah)

Jurugambar : RM750 (120 keping 4r + Album + 2 keping 8r + outdoor/makeup + indoor)-Jurugambar perlis

Dj: RM300 (dj perlis)

Banner: RM 150 (3 keping)

Perjalanan rombongan: RM 2000


Total : RM 15 050 (lebih kurang)

Apa yang perlu dipentingkan?

- Persiapan baju pengantin
- Persiapan bilik pengantin
- Cenderamata untuk tetamu
- Makanan untuk tetamu
- Layanan untuk rombongan

Bagi saya, apa yang saya senaraikan di atas ni adalah perkara yang sangat2 penting untuk melengkapkan majlis perkahwinan..
Pengalaman masa majlis sangat2 mengajar saya…Saya tak akan ulang semula semua yang jadi pada saya ni untuk majlis yang akan datang…InsyaAllah….

Setakat itu saja sharing saya..Semoga kawan2 dapat merancang semuanya dengan teliti dan sempurna…

...Perkahwinanku...




Saya dah bertukar status? YA!!!
Saya dah bertukar status awak semua…
Single menjadi Married with Mohammad Hadi Bin Ismail…
Starting from 11 Jun 2010 jam 3.41pm, saya adalah isteri kepada Mohammad Hadi Bin Ismail yang berasal dari Batu Pahat, Johor.
Dah 1 bulan 3 hari saya menjadi soeorang suri rumah tangga..
Sangat happy dan bahagia…

Kehidupan kini sudah berubah…

Menjadi seorang yang rajin ke dapur memasak untuk suami,.dengan citarasa yang berbeza..
Menjadi seorang rajin membasuh baju setiap hari..
Menjadi seorang yang bangun awal setiap hari, sembahyang dan kejutkan suami..
Menjadi seorang yang rajin menyeterika baju..hehe..

Suamiku seorang yang penyayang..
Suamiku seorang yang beragama…menjadi imam hampir setiap waktu solat..
Suamiku seorang yang happy kadang kala serius…
Suami sangat kelakar…
Suamiku banyak mengajar apa yang saya xtahu selama ini…
Berada disampingnya adalah satu anugerah yang bermakna bagiku..
Tau isi hati, tau berita terkini…hehe..tau masalah yang melanda….semuanya….
Saya sayang suami saya seluruh jiwa dan raga..

Kini, suamiku menjadi keutamaanku…
Saya akan menjaga dia semampu dan sebaik yang boleh…
Semoga rumahtangga kami kekal bahagia hingga akhir hayat kami…
Dan dikurniakan zuriat yang comel2 belaka..
Amin…..

I love U abg….i love u with all my heart….


6.02.2010

...Persiapan pernikahan..part 9...

takut? risau? gementar?

sume tu normal bagi pasangan yang akan masuk dalam kehidupan rumah tangga...

saya? semestinya penantian menjadi satu penyeksaan bagi diri kita...

sabar dan terus bersabar menunggu detik..hanya 8 hari saja lagi...

insyaAllah, jika jodoh berpanjangan antra kita, kita akan bertemu lagi di entry setelah saya bergelar isteri...

doakan semoga segalanya berjalan dengan lancar dan sempurna..

semoga majlis kami diberkati...

kepada kawan2 saya yang berkahwin pada ujung minggu ini, kak wani dan kak intan, Selamat pengantin baru..

sama2 lah kita mengharungi kehidupan rumahtangga yang penuh dugaan yang mnguji kesabaran kita ini..

semoga kita kekal bahagia dengan pasangan masing2 hingga akhir hayat....amin yarabba'lalamin..


jumpa lagi di entry yang akan datang...stay tuned....

JURUTAIP DIRUMAH DIPERLUKAN: RM3,800 SEBULAN (PENDAFTARAN PERCUMA)

Sahabat Sekalian,



Sedang mencari kerja atau perlukan duit yang lebih????



Kami bayar sehingga USD 1000 = RM 3,800 atau lebih secara bulanan.

Kami menawarkan kepada anda peluang pekerjaan di rumah seperti Menaip/kerani/setiausaha/penyelia/pelatih/Peg. Pemasaran/pengurus.



Pengalaman tidak perlu. Boleh menaip. Tiada had umur.boleh dilakukan dimana-mana sahaja. Sepenuh masa atau part time.



Berminat atau ingin mengetahui dgn lebih lanjut!!!

Sila ikuti 3 langkah mudah seperti dibawah:



1- Klik button reply pada email anda

Pasti kan email dialamatkan ke : fast_advertise@yahoo.com

                                 Cc: nuraineomar@gmail.com                  



2- Dengan perkataan anda sendiri, sila tulis samada anda berminat atau tidak dengan tawaran kerja ini

(ingat!!! Jgn tulis jawapan anda pada ruangan subject)



3- Sebelum Klik butang send, sila pastikan email iklan ini juga disertakan sekali.



Setelah anda memenuhi 3 langkah diatas dan menghantar email berkenaan, seperti yang diminta, kami akan menghubungi anda dengan maklumat terperinci seperti yang diperlukan.


Terima kasih.

5.13.2010

...cari kerja...



lagi 26 hari lagi nak habis LI..tolah 10 hari aku cuti untuk pernikahan aku, tinggal la 16 hari je di Hicom Diecastings tu.....

huhu..sedih jugak nak tinggal dorg yang baik2 ngn aku...sedih kot...hehe...mmg la...

minggu lepas, aku dpt offer dri boss aku, nk keje x ngn kawan dia kat satu syrikat ni? keje sama lebih kurang ngn keje LI aku sekarg..ape lagi, aku pon ckp la nak, pastu dia mntk resume...hehe

aku xsiapkan agy resume tu sbb sebok dgn lptop2 n cpu2 yg nk diserahkan kepada new stff..aduih...bila la nk hupdate resume ni..huhu....oke...mgu ni yeeee...siapkan jugak aine!!!

insyaAllah, kalo ada rezeki, dapat lah...xkesah la gaji bapa, pengalaman lagi penting..hehe..

insyaAllah besok aku pass resume pada boss aku...

doakan aku dapat keje tu k...


...Persiapan pernikahan..part 8...

11 May 2010

start print kad kawen dan masih hebohkan jemputan undangan kawen..



13 May 2010


Alhamdulillah, akhirnya pencarian umah sewa berakhir hari ini..syukur sgt2 padaMu ya Allah...mungkin ini rezeki awal kami untuk mendirikan rumahtangga...syukur sangat2...

sewa bulan hanya rm300, kwsn melayu islam jawa, byk kemudahan, area jalan kebun shah alam, tuan rumah yg sgt baik dan memahami, dan jiran yg peramah...rumah sgt oke..3 bilik 2 bilik air...selesa untuk pasangan yang baru tempuh alam rumahtangga...

insyaAllah, lepas ni rezeki kami akan berganda2 lagi...doakan kami ya sahabat...mood skang (happy sgt2 dan syukur sgt)

thx to kak ila yang tolong abg carikan rumah...mekasih..

5.08.2010

...Persiapan pernikahan..part 7...

05 May 2010

kad kawen dah siap design dgn completenya...

dah diedarkan dalam facebook, friendster, dan email...


07 May 2010

- Plan beli perabot bilik pengantin

- Rumah dah totally siap


08 May 2010

Pergi survey harga kad dengan kuantiti yang sedikit...agak2 200 je..
tp agak kecewa sbb agak mahal kalo lagi sikit...

so, decide untuk print sndri...hehe...

n pergi ke kedai banner n bunting untuk digantung pada majlis perkahwinan aku nnt...

banner n bunting harganyer dalam RM115...di shah alam, seksyen 2...design dorang sndiri tu yang mahal ckit...kalo guna design sndri murah ckit...

aku dah start edar kad kawen aku pada kawan2 dan staff2...



5.07.2010

...Walimatul urus..


DIJEMPUT KAWAN2 BLOG SAYA, UNTUK MENHADIRKAN DIRI KE MAJLIS PERKAHWINAN SAYA DAN BAKAL SUAMI, MOHAMMAD HADI BIN ISMAIL..

TARIKH NIKAH: 12 JUNE 2010

ALAMAT: 17, KG GUAR LEPAI, ATU SATU, JALAN PADANG NYU, 02600 ARAU, PERLIS

DOAKANLAH KAMI BAHAGIA DAN SEMUANYA BERJALAN DENGAN LANCAR..

SEKIAN, TERIMA KASIH...

4.24.2010

....Kedai Kopi MAK JAH..

bulan lepas, aku, ana, n sorg staff hicom pergi lunch di kedai kopi mak jah...

staff ni ckp, ada nasi minyak makjah yang sgt2 sedap..
dh 2 bulan dia duk hebohkan bnda ni..
tp xpenah nak bawa kami tau..

so hari tu, akhirnya, terlaksana jugak janji dia untuk bawa aku n ana ke kedai makjah tu...

kedai makjah ni terletak di bandar putra height kat shah alam..
senang je nk cri kalo ade kat kawasan putra height tu..

nasib baik masa smpai tu xramai orang...so cpt lah kami order n makan...
kedai ni memang unik,
dihidangkan dengan pinggan giant yang sgt bsr...2 kali ganda besarnyer dengan pinggan biasa...n harga nyer pon besar la jugak kan..hee

bygkan, satu pinggan rm 10.00..

sbnrnyer, nasi minyak xwujud pon kat kedai tu, staff tu salah ckp la..hehe..rupa2nya nasi beriani...

nama nasi tu, nasi beriani kambing...tu yang special kat situ..

aku n ana syer satu pinggan sbb mmg byk nasinyer..mg puas hati la...kalo perut tgh kosong, mmg hbis satu pinggan tu bg aku..hehe..tamak la pulak kan..sedap, n mmg beh sgt2...

enjoy...


nilah kdai makjah tu..


ni sepinggan nasi beriani yang sudah hbis dimakan...lupa nk tgkp gmbr bfre makan.haaha...

ni acar buah n acar timun

ni dalca yang menyedapkan lagi nasi beriani kambing ni


ni air juz kedondong asam boi yang special n sedap....mmg sdp la..

..tamat sudah presentation...


hari ni hari sabtu, 24 April 2010...dah seminggu aku tamat present latihan industri depan supervisor u aku...

khmis minggu lepas supervisor aku datang ke Hicom, kul 9 pg lagi dah sampai sebab aku n ana org fez yg present li untuk anak sv beliau..ade lagi 2 org je lagi pon yg die nk dgr presentation li ni..hehe..
lecturer ni baru je masuk UMP and supervise untuk LI..so masih xtahu ape yang dikehendaki oleh pihak LI faklti kami...so sempoi2 je la present..

baca slide, n elobrate sikit...yg byk ckp ana la..hehe..aku pgg slide je..haha...

then borak2 ckit je..dlm 15 mnt hbis la..yg 15 mnt lagi time mkn n borak2...

tp pelik la, nape die xmntk LI log book ek? ade sv LI mmber aku yang amik buku n thesis sekali, tp die ni juz bg borg alumni je pon..then xde pape yg diminta dh..

then kami pon assume Li report kena hntr 2 mgu pas trikh LI hbis...n log bok pon sama...
tp tup2 semalam,jumaat last tarikh untuk para sv masukkan markah untuk student LI..

kalut g hntr jilid n pos...

hari rabu siap report, ptg tu g hntr jilid, amik khmis 8.30 mlm...kena rm22 satu buku, n jumaat tghri g hntr kat telco post untuk post ke UMP...kena rm13.30 untuk 2 buku thesis, 2 buku log , n cd...oke la tu...
insyaAllah isnin ni smpai ke tgn fakulti...

tp before hntr, kami dh sent softcopy report kat sv kami through email beliau..hope dia dpt la..huhu..risau gak,
kang buat kepala sendiri, dia xtahu pulak report dh dihntr...huhu...risau still ade sbb flow process penghntran thesis agak kurang jelas dismpaikan pada kami..
huhu,.,,penin2,...

hmm..xpelah..ape2 pon,, syukur sgt sbb dh hbis present LI n tamat lah sudah seksaan LI...tp pada zhirnyer, xkn tamat sbb tarikh akhir 18 june 2010 ni...huhu...

hope lulus la Li kali ni..amin....doakan untuk aku sama k...

setakat tu je nak citer pasal presetation LI....

adios....


...Kawan ku sudah kawen.wawawa...


17 April 2010..tarikh bersejarah buat sahabat baikku, Mazliana Tajuddin,..family dia ni boleh dikatakan as famly angkat aku la..sebab mmg rapat sgt dari form 1 lagi....dorang ni sangat2  baik dengan aku...

Maz bernikah dengan yudi yang berasal dari Indonesia sana..Yudi menetap di Malaysia dan beliau bukanlah warga Indonesia yang low profile tau, dari zahirnya nampak macam warga Indonesia yang berada.

Time hari nikah ni, aku kalut la beli hadiah yang murah la sebab aku pon bukn keje lagi kan..oke la tu kan..hehe..
n g amik mmber sekolah aku, fatihah di umahnyer...
then baru g majlis tu...
12 tghri nikah di rumah Maz, n kami sampai pon dalam pukul 12.30pm, time tu dah selesai semuanya...Alhamdulillah, n Tahniah Maz & Yudi....Moga korang kekal bahagia hingga akhir hayat...
Amin...
Aku tumpang gembira sebab kawan aku yang sorang ni sgt aktif dan xsangka dia ni kawen awl dri aku...huhu...
Kehidupan beliau sudah berbeza kini, dan aku pon akan bakal merasai alam yang beliau rasa skrg..

Layanz pic ye...


...Persiapan pernikahan..part 6...



16 April 2010 - 18 April 2010

Aku pulang ke Perlis sebab nak uruskan segala urusan borang nikah. 
Mula mula ingatkan hari Jumaat buka la klinik kesihatan di Perlis, tp baru aku tahu ade hari-hari tertentu dan masa-masa tertentu je untuk buat test HIV..kecewa la jugak sebab xleh buat test hari ini.

Tapi alhamdulillah, akhirnyer, Ahad, Klinik kesihatan kedah buka dan sepanjang hari bekerja boleh buat test HIV. Pagi Ahad, mula lah bergerak ke klinik kesihatan kodiang kedah. 
Datang pukul 9.30pg, tp kul 10.30 pg baru la dipanggil oleh asst doc..sbor je la kan..
ambil darah, nurse juz cucuk jarum ckit je..xrasa pon jarum tu..jangan takut ye nk ambil darah untuk test..hehe..then dapat keputusan after 10 mnt...-ve HIV...alhamdulillah..kalo +ve mane leh kawen tau...hehehe...

lepas tu balik la umah, potocopy ic sndiri, ic bakal pasangan, ic wali, ic saksi borang 2 orang, then last skali sijil kursus kawen...yang paling penting isi borang la kan..hehe...

settle sume nyer, isnin my sister akan hantar ke pejabat agama..alhamdulillah, dah settle semua nyer....

now, sudah tenang sebab sume yang penting untuk pernikahan dah settle..

rumah pon dah hampir siap sepenuhnnyer...and barang nak buat hantaran dah ready semuanya..

kad pula akan diedarkan sebulan sebelum tarikh nikah...

after this, aku akan citer pulak proses selepas selesai urusan penting ni ye.....

to be continue...(^_^)

4.15.2010

Award from lieya..THANKS

 
 
Eh! dapat award? Inilah award yang pertama yang saya dapat..huhu..sedih kan? haha...cntik ke lieya? tqvm...hehe


mls nk tulis pasal rule die..nnt sy update k...

jgn kecik hati lieya ek..nnt aine update..promise..

...Persiapan pernikahan..part5...

10 April 2010

My sister pergi Langkawi ambil sign wali, which is my dad la kan..hehe..
n sign saksi...
settle...
Rumah semakin complete, sudah memakan wang hampir rm10k..
berazam untuk diet..haha....kalo boleh la kan..tp azam tu perlu jugak la kan..


16 April 2010

Balik ke Arau selama 3 hari untuk siapkan urusan untuk pernikahan 2 bulan akan datang.


To be continue......

4.07.2010

...Persiapan pernikahan..part4...



06 April 2010

Akhirnya siap sudah kad walimatulurus yang di design oleh bakal suami ku...
 lama la jugak dia amik masa untuk design kad tu, disebabkan ade kekangan dengan masa beliau..

Anyway, tq so much abg sebab bertukus lumus siapkan kad hasil creativity abg..appreciate that  a lot..
InsyaAllah, dalam masa terdekat nnt aku akan war2 kan kepada korang k...jgn sedih2 tau..hehe...

...bersambung

3.31.2010

...Melaram la pulak....


Hari ni kami dapat elaun..hehe..kali ni dah masuk 3 kali kami dapat elaun dari HICOM..

Alhamdulillah...



ape lagi, membeli belah la kami....

tadi lepas balik kerja, kami pergi OTK kat puchong...habis dalam RM92.00..beli barang dapur je...

pastu balik dari OTK, turun beli tudung pulak....

terkenan la plak pada selendang Arab tu, kaler pink hitam belang...lembut je...RM15....hehe

ana beli tudung Ekin Rm5 kaler pink jugak....

balik-balik kami try la pakai tudung masing2...

tengok2 tudung ana koyak kat tengah2 jahitan...turun balik g tukar...nasib baik kedainyer bawah flat je...hehe

murah2 barang die...xtahan aku tengok..huuhu...sbr2...

nasib baik leh tukar, tukar la yang baru, ana ambil kaler biru....

balik kami try balik..hehe...

tadaaaaaaaaaaaaaaaaa.......

nilah hasil kami melaram pada malam2 hari....hehe...dengan bergelak sakan...maklumlah..rumah ni kami berdua je yang diami..hehe..

ni lah keje kami balik dari menghabiskan duit..hehe

3.30.2010

...Anak-anak..


Maklang? hehe..tu lah nama panggilan anak2 buah ana kepada aku....

dah lama aku kenal family kak ana ni, dah dua tahun xsilap aku...

anak2 sedara ana pon dah kenal sangat dengan aku, cuma maybe xsemesra mak sedara diorang kot..

si anak yang pertama panggilannyer ITI..

si anak yang kedua panggilannyer, rara @ adik..

iti ni memang sangat2 degil yang amat, kalau xnampak mama dia dalam 5 minit, meraung bagai nak gila..cari serata rumah smbil menagis2...tapi....iti ni lebih matang and cepat pickup cikit dari adik die....pndai berckp pon cepat, berjalan pon cepat...

rara pulak, lambat cikit...sekarang dah umur 2 tahun, tapi cakap xterus lagi...kalo nak susu dia pangil 'nyunyu'...
macam orang sengau lak..haha..rara yang bagusnyer sangat2 ikut dengar cakap n xbyk kerenah bila dh besar...kalo g shoping complex, jalan je menonong tanpa hiraukan orang...bahaya jugak tu kan? haha...
senang nak bw jalan2 sbb xmencari2 mama die...

kesamaan dorang ni, suka babydoll and makeup...

pantang nampak orang makeup, nak ajee...datang menengok2..nnt tegur la...
"maklang....cantiknyer makeup..."..
tau dah maksud dorang tu..haha..nak jugak makeup tu...
"andak.....nak makeup..."..dengan nada merayu kepada ana...
ape lagi, "hah, maih sini, andak makeupkan..."
dush..dush...dush...dah siap....
lama jugak la makeup dak2 kecik ni...sbb dorang ni xpaham arahan, suruh dipejam, dipejam rapat2 sgt..suruh dibuka, buka luas2...haha...
tapi yang menariknyer tentang dua budak ni, bulu mata sanga2 panjang dan lentik  bila di letak mascara...

ni lah hasil air tangan ana yang memakeupkan anak2 buahnya....

yang kiri iti, yang kanan rara..

3.27.2010

...Persiapan pernikahan..part3...

18.3.2010

Siap surat pengesahan dari Jabatan Agama Islam Johor untuk sebelah lelaki..Alhamdulillah, dh settle untuk sebelah lelaki...

20.3.2010

Pergi subang parade untuk beli kasut pengantin yang baru setelah mendapat komen tentang kasut yang dulu, kata dorang xsesuai nak jadikan kasut kawen...(aku tengak sesuai je..) haha...xpelah, beli je la..nasib bek ada less 20%...(kalo sesape nk beli kasut yang bersaiz besar, g kat kedai ELO kat subang parade, cantik jugak kasut die, harga pon boleh tahan)


...Bersambung...

3.24.2010

..cari-cari kerja...

Start dari semalam, aku and ana sedang meng'usha' kerja kosong untuk di apply...

adela yang sesuai, cuma xtry je lagi pon..

takut sbnrnyer nak apply kerja ni..huhu

xpe2...yakin2...

sy yakin,  sy boleh, sy pasti berjaya!!!!

3.22.2010

...Allergic...

Bila la mata aku ni nak lega...

alergic amendenyer ni, aku makan macam  biasa je, mcm hari2 biasa,

ayah aku ckp pasal resdung berkumpul byk kat mata aku, perlu ke aku mkn ubt resdung?

dah pergi klinik, nsb bg ubt yg berbeza, kalo x aku nak ngamuk dah kat doc tu..

ish !!! xselesa betul la mata bengkak cm ni...mcm ape lagi rsnyer, pdhal bengak dah surut sikit dah..

hari ni dah xpergi kerja, sbb alergic ni la...

ntah potong elaun ke x aku pon xtahu la...

tawakal je la, hope xdipotong la sbb aku xamik pon mc, nk g amik cm ne, kenderaan xde...huhu..

redha je la dengan ujian Allah...hilang sikit dosa-dosa kecil aku...Alhamdulillah..

Download 20 ebook percuma

Saya nak syer ebook dengan anda semua,


FREE, dan tidak perlu modal untuk membeli...


sila klik link dibawah, jgn risau, link ini tidak mngandungi virus/malware..


3.19.2010

...Tensen...

tensen betul la aku dengan someone ni..

tau la dia berpangkat kan, tapi jangan la buat kami ni kuli or hamba dia, yang ikut ja bontot dia..sapa pon xnk ikut bontot orang lain kan?
 
arahan dah la xjelas, pastu bagitau pulak lambat, action tu lambat benor nak buat..bg arahan sambil berjalan, sape nak dengar????? kusi? meja?

 haish !!!!..tensen batul la aku...sapa yang kena marah? kami yang dianggap kuli ni la yang kena !!!!


TOLONG......

bila la nak habis LI ni.......??????????

3.15.2010

...Doakanlah supaya dia panjang umur...


kawan-kawan semua,

aku memohon supaya korang semua yang membaca blog kehidupan ini mendoakan supaya adik angkat aku, asuandie (wandi) panjang umur...

beliau telah mengalami kemalangan 2 hari lepas di kuantan..cedera di bahagian kepala dan sekarang berada di dalam wad ICU..beliau tidak sedarkan diri buat masa ini...hope sgt2 korg semua doakan beliau panjang umur dan cepat2 tersedar...

kepala dan rahang beliau retak...dan aku sgt3 sedih kerana aku xdapat pergi melawat beliau lagi buat masa ini, insyaAllah aku akan melawat beliau kelak...info tentang beliau aku dapat dari adik kandungnya yang kini tengah menjaga beliau di wad..

Ya Allah Ya Tuhanku, Engkaulah Maha Pemurah lagi Penyayang, panjangkanlah umur insan yang lemah ini, 
Engkau sedarkanlah dia dari tidurnya yang panjang itu Ya Allah..
Engkaulah satu satunya tempat untuk aku memohon bantuan dan pertolonganmu, Ya Allah...
sedarkan lah dia Ya Allah..
sihatkan lah dia Ya Allah..
Hanya padamu aku berserah Ya Allah...
Selamatkanlah dia Ya Allah...
Amin Ya Rabbal a'lamin....


Doakanlah beliau kawan2....
Semoga beliau cepat sedar dan sembuh....

...Persiapan Pernikahan...(Part 2)

13 June 2010

Pergi Tangkak beli bekas telur..murah gak, RM2.90 untuk 50 bekas...so aku beli la 10 paket...hehe

pastu aku beli kain jaring, and ape2 yang berkaitan untuk buat bunga telur sendiri..nak cuba2 buat sendiri...kalo dh rs ssh, beli je kot..haha..ape2 pon kita mncuba k...hehe..

then, kami pergi beli kain pasang untuk kak aku yang kedua, sbb aku akn melangkah bendul kak yg kedua...dalam perjanjian, aku akan sediakan sepersalinan untuk kak aku..bermaksud, sepasang baju,and tudung...
aku beli kain pasang untuk sepasang bju kurung, tudung, dan sebentuk keronsang..nasib baik lah my sister xmintak yang bukan..hehe..

abang hadi beli TOTO untuk family dia nanti, murah jugak la..dalam rm45...


15 june 2010

Renovate rumah hampir siap, cuma buat tambahan dua buah bilik untuk 2 pasangan pengantin nanti. hampir rm5000 habis untuk buat rumah saja..blum masuk perabot lagi...huhu..rumah aku di arau tu memang kena renovate banyak sebelum buat kenduri..sebab before ni kak aku yang sulung bukan buat kenduri di arau, tapi di jitra...so, xgangu la rumah arau tu...
so, banyak la kena mengubahnyer....


...bersambung....

3.08.2010

Persiapan Pernikahan...(Part 1)

Mesti sahabat2 ku di luar sana seronok kan bila dengar tajuk aku ni...
hehe...kalau aku pon mst la seronok jugak...tumpang bahagia kata orang..

26/02/2010 :

bermulanya perjalanan aku n abg hadi ke Perlis dan Langkawi...

 
di jeti kuala perlis



27/02/2010 :

Tarikh pernikahan aku dan adik aku, Atikah sudah ditetapkan dengan
tanpa bantahan setelah penat mencari tarikh yang sesuai...

 
mak n ayh di underwaterworld

 
jeti kuah


28/02/2010 :

Pulang ke Shah Alam...Sebelum pulang, bergambar dengan pasangan masing2 untuk
membuat banner and kad kawen...
 
gmbr dengan pasangan dihidden kan buat sementara waktu ek...



3/03/2010 :

Abg hadi pulang ke kampung untuk selesaikan borang nikah di Johor dan jalani ujian HIV.
Tapi, surat tidak dapat dikeluarkan lagi sebab ia akan melebihi tempoh sah laku surt tersebut..

so, tertangguh,,,,,,


06/03/2010 :

beli kasut kawen...


******************************BERSAMBUNG*********************************

2.19.2010

...boleh percaya ke?...

Assalamualaikum...


entry kali ni berupa survey untuk korang..

adakah anda semua penah dengar adat ni?

- kalau nak kawen serentak adik beradik, xelok sanding sama jantina,
  but better sanding sepasang cnthnyer, adik abg, or kakak adik...
  kalo kawen sm jantina, nnt sepasang dri pengantin akan datang musibah,
  contohnyer mandul or cerai.

apa pendapat korang?

sila beri komen....

2.10.2010

...excident...


horror betul la jalan di shah alam ni..

memang menyeramkan..aku sampai troma bila nampak trailer besar2...

nak jadikan cerita, hari jumaat lepas (5 feb 2010), time lunch terjadilah kisah yang memang menginsafkan aku n kawan2 aku yang ada dlm kejadian..

pukul 12.30 tghri, aku, ana, nadia (tuan kete) and siti pergilah lunch di ole2 kat sekyen 18...kononnyer nadia nak beli kasut..tapi xterbeli pon...sbb masing2 nak tgk baju la ape la..pas makan trus balik..time tu pon dh kul 1.50pm..

pastu smp kat trfic light dpn mcd kat cni, dalam kul 2.05pm..time org sume nak balik office...

memang jem giler la...banyak sgt kenderaan yang ada...tp sbr je la..pas je trafic light yang dpn mcd tu, ade plak trfc light kat flyover kesas...benti la..then bila jalan, driver kete bawa la kete ke lorong yang salah..xheran la kalo salah sbb die baru 2nd time g shah alam guna jalan tu..ingtkan lepas la kalo nak trus..tup2 jalan tu memang hanya kekanan yang menju ke klang...
bila dh hijau, kami tgu la turn kami nak jalan pas lori roti jalan kat dpn, then nak jalan ckit je, ade trailer contener himpit kete kami...dh la paki viva, mmg sgt3 kecik la bagi die....

pastu kami stop, bia lori tu jalan dlu, tp malangnyer, bila smp ke tyr blkg trailer tu, xlepas,,diheretnyer dari tgh kiri kete smpai la bhgian dpn, memang habis la...
pe lagi, kami menjerit laaa...giler ah sape2 yang kena langgar xjerit kan...? xsempat lak tgk number plat trailer tu..yang cam hanya kaler kepala n badan je...
mane sempat nak pikir2 dah time tu..

lepas je kena heret, try jalan, boleh, tp bumper depan terkeluar totally...side mirror mmg dibawa bersama tyr lori..

alhamdulillah, nyawa kami ber4 mmg panjang, tp org ckp dah nyawa2 ikan sbb bergesel ngn trailer..panjang beb....

lepas tu, kami bnti tepi jalan, then org proton yang dlm perjalanan balik ke kilang bnti tolong..memang nasib baik ade org tolong kami..kalo x, kami akn kaku di tgh jalan yg mmg sesak tu...

org proton tu bw kete ke tepi jalan, n kami lintas sndri...

memang hati n jiwa masih dlm denyutan yang sgt deras...xboleh berenti dah...boleh cool, tapi still troma...

bila bnti tepi jalan, kami kol la supervisor kami..dia datang bw org HR sekali..sorang yang bw kami balik office..

smp ofis je, mmg xdpt nak bt keje lansung, asyik teringat aje kes tadi..memang xtenteram lansung...

jika kami berjalan hanya seinci, maybe kami dh xada di dalam dunia ni lagi..
sedihnyer... :(

so, korang2 yang lain, yang membaca post ni, aku harap korang hati2 lah bila berada di sebelah trailer or kenderaan yang besar dari kita...bila bnda yang bsr langgar kita, sama lah dia langgar lubang kecil...

hope korang sume beringat ye...hati2 di jalan raya yang penuh panca roba...
and jangan lupa baca doa menaiki kenderaan...n jgn suke sgt bila di ats jalan...

byk pulak pesanan aku ni, tp ade betulnyer ape yg aku nasihat ni taw!

oke, adios....

 
nilah keadaan kereta viva yang digesel dari tayar belakang trailer hingga habis..n langgar lari..tayar depan pancit ntah la kenapa..maybe terkena benda yang tajam dri trailer tu kot...

ade lagi gambar, nnt aku masukkan k...

...beriadah bersama...

suke la aku bila dekat ngn tunang aku...hehe..

memang pon aku suke, kenapa? ade masalah? hehe..

aku happy becoz aku rasa selamat di shah alam ni sebab ade jugak tempat aku nak mintak bantuan ape2..bukan mempergunakan, but sharing is caring kan? hehe

aktiviti aku bersama tunang selalu nyer time2 ujung minggu la..kdg2 hari kerja pon date gak..but not tmpt lain, tapi ke gelanggang futsal..hehe..neman tunang aku g men futsal stiap hari isnin..kadang2 tu juz g minum2...

aku sangat2 menghargai budi tunang aku, memang sangat2 caring...and banyak tolong aku selama aku di shah alam ni, walaupun penat balik kerja, trus datang ambil aku if benda tu urgent yang perlu aku buat..mekasih abg...

 
encemnyer die..hehe..

 
abang jadi saksi pada si baju putih itu..hehe..yang selebihnyer pon jadi saksi jugak..
  
  
 pengantinnyer, mohamad and shahida (1/1/2010)


di i-city untuk sambut new year, tapi ramai giler

  
g summit kat usj19

 
abang tengah tunggu giliran nak masuk gelanggang

 
uih...hehe

 
paling terbaru, g midvalley ngan abg n kwan2 ump

...Latihan Industri 2010...Hicom Diecastings...

salam,

Latihan Industri is normal for all student kan?

nak cakap susah, memang xdapat dinafikan la..

bagi saya yang dah masuk dalam IT Department di HICOM Diecastings Sdn Bhd
dengan diberi elaun sebanyak RM400 dan ada hostel RM 60/month, memang sangat bermakna dalam hidup saya

hari pertama saja memang dh byk yang saya learn from my supervisor, Mr Rosdan and dibantu oleh Mr. Rasdan (cik adan nama manjenyer)

Mr Rosdan selalunya bz, so mr adan la yang ajar kami semua. memang besh la.
tanpa mr adan, kami mcm lost..hehe

hari2 ada je orang komen pasal IT. kejap2 pasal wifi la...kejap2 pasal laptop xleh function la..mengformat laptop ni adalah daily kerja kami sepanjang prktikal.

dah genap sebulan aku and ana di HICOM. elaun xdapat agy lagi ni...hehe..ntahla..maybe aku lambat check kot...ntah2 dah ade dalam acc muamalat aku tu, sape tahu..

time ni aku sedang tunggu ana habis meeting, dah pukul 6.24pm dah. xhbis2 agy meetingnyer. boleh la aku menaip blog aku yg dh sebulan aku xupdate ni..huhu...mesti korang nak tahu kan ape aku wat kat cni kan..hehe

keje aku:
daily - format laptop org, and wat seting kat pc orang

weekly - psf project , sharepoint , spiceworks, log book and dating..hehe

monthly xde la..juz update pape yg patut..

tiap isnin kul 11 am aku de meeting with all IT staff pasal project yang kami wat skang ni..

banyak la yang aku n kwn aku dapt disini..memang kat u kami xdiajar sedetail cm ni tau x..besh sgt bila ade bnda baru...sbb bos xkn marah kalo silap..hehe

ade hari letih, ade hari xletih..kalo hari tu kena turun plant 2, memang penat sbb berjalan sana kemari...

ape2 pon, dah sebulan aku disini, so far quite oke la...
if aku di offer keje sementara disini pon aku amik je, sbb aku dh mula biasa disini..

and yg paling aku suke..bajet 900k yang bos aku cdgkan diluluskan...
first sekali die nak besarkan server room yang ade kat sini..tu yang besh tu...leh la menarik nafas yang lega sikit...

okelah...smp sni dlu aku cerita..sbb aku pon xde masa sgt nak  buka blog ni..umah aku pon xde tenet, so harapkan tenet office n sembunyi2 nak tulis blog ni..huhu..

adios....

 
 
ni pakaian orang2 operator kilang kat hicom. jadi operator 2 minggu, but aku and dak2 yang keje ofis keje sehari je sbb bos memerlukan orang dalam ofis.
 
  
  ni adelah server yang digunakan oleh hicom diecastings



  
ni kami..hehe


  

gurls out..to karoke at ole2 sekyen 18..hehe..


  
  

dak kelas aku n hazreen gather at midvalley, kL