message to readers

About Me

My photo
aku?? aku ni biasa je..simple n happy go lucky..kdg2 tu emo ckit kalo de hal yg boleh btkan aku serbut..kih3..jgn mrh ek pd sape2 yg aku penh tinggikan suara aku..soey k..jgn bw smp mati tau.. bermaaf-maafan lah sesama kita ek..hehe..

My Blog List

Nuffnang

Powered by Blogger.

...Visitor Counter...

Islamic Calendar

rank

12.26.2009

...2 minggu sudah di LANGKAWI...

sudah 3 minggu aku ada di langkawi..
besok dah nak balik perlis dah..
and nak hbis cuti dah pon...

besok start ayah aku cuti seminggu,
leave clearence ayah untuk tahun ni
and 27 hb Dec kenduri sepupu aku kawen, di Penang

aku busan jugak dirumah, tapi internet ade..
xlah rasa busan mana sgt pon..hehe

balik umah ade je masalah..haish..tensen tol duk umah
rs nak marah org ja bila balik umah..
bukn aku je, kak aku pon rs yg sm
nk kata ni perbuatan org, nauzubillah...xdpt ditafsirkan lg bt ms ni
berserah je pd Alllah

balik jitra pon xselesa, haish, bis tu bila nk selesa ni..? huhu
bila ada umah sendiri la kot..

aku pon dh xde cita nak story mory kat kwn2..
n skang
pe yg aku rs,
juz nervous untuk praktikal nnt..
almaklumlah, first time keje kat cmpny bsr...
smp bju pon xpasti pki bju kurung or suar..
hentam je la..hari first bru tau kan..
haha..bijak kan aku? ehem2..perasan jap ye...

ape2 pon, wish me luck sbb nk LI nnt k..

nnt bil akau free, aku update agy...salam

12.15.2009

...Rancangan Kesukaan di TV...


Almaklumlah kan..cuti2 semester ni kan, x ada keje nak buat..yang ada hnya keje umah je..
hari2 tv je jadi peneman aku...n tenet ni...nsb baik la ayh aku guna streamyx...hehe

oke2....ni drama tv yg aku suke masa aku ada dirumah..

CUCU BETONG , isnin-khamis, 4.30 ptg di TV3 n 9.30mlm di TV9

CINTA BALQIS, isnin-khamis, 6.30 ptg di TV3

JANGAN TEGUR...LAGI , khamis 9.30 mlm di TV3

and aku dh pon khatam cerita you're beautiful smp episod last 16..hehe

nak tgk cerita family outing pon dh macam ape lagi..mcm ada separuh2 je video yang ade dalam utube tu..huhu...so tensen..huh

n

aku nk ucap tahniah buat kawan2 ku yang dah dapat keje...gud luck ye u all semua...




12.10.2009

..sempurnakah hidupku?...

cuti2 semester mcm ni memang sgt busan tnpa keje
xkan nak bela badan je sampai besar kan, ish, xkan kot..xnak lah i...
but badan i akan membesar jugak kalau kerja pon..hehe...
apa macam tu? ape kes? selera makan lain la bila dah smpai rumah...
so apa lagi, jum makan ramai2...hehe

buat masa ni masih selesa lagi dgn berat aku,
tp dh nak smp kurg selesa dh ni korang..
cm ne nak bt ni..??

nak jog malas, dh la xkeje sbb cuti pon sebulan ngam2 je..xsyok r gtu...
4 hb dh prktikal...so 2 mgu awl kena la bertolak ke shah alam..
kena ngemas2 rumah lagi...kena belajar hafal jalan nak g tempat prktikal lagi...
nak kena cri keje smbilan lagi..
bz kan? ceh, mcm die je bz kan kan kan? huh...org len pon bz gak nyah..
eh..sape ckp org len xbz, mmg la org pon bz...i pon nak bz jugak...
ape slh ke? xlah..hehe..

ape la yang aku merepek sorg2 ni ek..
nmpk sgt la kamu tu busan tahap gaban kan? hehe

pikir2 balik kan, hidup kita ni xsempurna kan tnpa duit?
nak buat pape ms cuti ni sume kena pakai duit...xgtu ?
sape stuju say Y.E.S...(year end sale)
hehe...dah la sale byk giler babeng..jeles i tau..window shopin je tiap2 hari..
xdapek nak beli pape...
tensen2..

nak topup pon mntk duit sunat adik...ape pny kakak la ni ek..kih3..
tapi aku rs adik aku tu akn mntk balik duit yang die bg tu satu hari nnt..hehe..kita tunguuuuuu...

byk ke kalo dpt duit sunat rm500? ade je kwn adik aku tu dpt duit sunat smp 1000..
ish..sunat pon boleh dpt duit kan..pelik kan? dlu kami kecik2 xdpt duit pon..huhu..
sunat laki lak dpt duit..
mane aci gini...huhu...

tp ade sesetgh negeri xbg duit kat budak yang bersunat..
kalo belah kampung aku, ade knduri, ade la duit utk budak2 yg bersunat..
ha, time tu dlm sehari je leh dpt duit yg sm jumlah nyer dgn org yg keje 1bulan tau...
jelesnyer la haiiiiii....

duit..duit..duit...

mane la aku nk cri duit ni...
sape2 ade keje part time x yg aku leh wat dri rumah?
cm ne nak kumpul duit ni utk belanja time di shah alam nnt before dpt elaun?
dh la duit elaun kena byr kete...huhu..cm ne ni...

ade sape2 nk bg aku pnjm duit x? hehe...

conclusionnyer: Hidup ku tak sempurna tanpa duit....huhu....adios...!_!

11.21.2009

...UMP adios...


Selamat pagi readers...


saya xtido lagi sekarang..yelah cik aine oi..nak tido mende, tgh tulis entry ni kan...pedia la hang ni...


yelah2...memang la xtidor lagi..takut punya pasal..risau tertinggal bas besok paginyer...huhu...


xadalah..saper yang xnak tidor kan, cuma time ni je la yang cik aine kamu ni bermanja2 dengan internet yang laju nak mampus..memang laju weh, transfer rate download dekat 200kb tadi tau x..hehe..suke giler cik aine kiter ni..yippi...wowowowo..dah2 la tu...


malam yang sangat sejuk ni, adalah malam terakhir cik aine berada  di UMP yang sudah 4 tahun lamanya di diami olehnya.
macam2 kenangan yang ada di UMP yang bukan besar ini..


sedih bila ingatkan kembali kenangan...


disinilah cik aine kenal kawan2 yang betul2 ambil berat, wowowo  cedih la pulok..sob3...

disinilah cik aine kenal kawan2 laki yang telah mematangkan pemikiran cik aine yang sangat kebudak-budakan dari dulu...wlpn msh ada lagi ckit..hehe...



disinilah cik aine kenal dengan tunangnyer..he..ops...ape kes...tunang baru kan..haha..hope dapat jadi suami cik aine suatu hari nanti..




disinilah cik aine dapat family angkat yang banyak..setakat ni die ade 4 family angkat..bes giler bila ada family baru...

ni ma and abah di balok


disinilah cik aine dapat rumate yang ramai..hehe..dah kenal sikap masing2..

 
 




kepada rumate2 ku yang pernah sebilik denganku, harap korang maafkan apa sahaja kesalahan yang pernah saya lakukan pada kalian, diri ini hanya manusia biasa, xpernah terlepas melakukan kesalahan..harap diampunkan..mana2 yang termakan, terminum, terambil...minta dihalalkan....maafkan diri ini jika diri ini pernah menggangu kalian stady or buat ape je yang kalian terasa terganggu...maaf sesangat..tiada daku xmeriah lah dunia..aceh....perasan lak die ni kan..hak3....


kepada siti rohana, jumpa lagi bulan depan..hehe...




kepada nik noor afifah hanani...special ni awk..hehe..awak dengarlah nasihat apa yang saya pernah nasihatkan pada awk selama kita berkawan, saya mampu nasihat mana yang saya tahu dan pernah saya alami kepada awak, macam guru turunkan pelajaran pada anak muridnyer..cam gitu la ibaratnyer..kalau awak masih ragu2 lagi, lebih elok awak syer dengan orang yang lebih tua dan berpengalaman..oke nik noor afifah hanani? hehe..jangan degil2 tau...jangan nakal2..jangan salah gunakan kelembutan asli awak tu k...awak memang sorang yang lembut, tapi kadang2 perlu tunjukkan kemarahan bila awak direndahkan oleh orang lain, jangan hanya menerima saja nik, kadang2 kita perlu memberontak juga...untuk diri sendiri dan maruah...cukuplah kata2 akhir saya untuk awk nik, awk pnd jg hati org, terima kasih...semoga awk pandai bawa diri kelak..gud luck nik...LI molek deh..



kepada kawan2 yang akan jumpa time konvo nanti, or xjumpa dah, or xde jodoh untuk berjumpa lagi,

saya, nur aine omar, mendoakan kalian berjaya mencapai apa jua yang dikejar selama ini, yang single tu, contact2 la bila sudah bertukar status ye..hehe..nak jugak bz body kan..haha..bukan bz body la..ambil berat la..insyaAllah, jika umur panjang, kita berjumpa lagi di satu tempat yang kita xtau lagi dimana...jangan putus contact ye kawan2..banyak dah web sosial ni..ape lagi..aktif2kan lah diri anda semua k..hehe..yang penting, tukar nombor tepon gtau lah..jgn senyap je..kang telefon bangla plak yang angkat...xke susah cm tu kan? hehe...penat pulak nnt dok cakap bangla yang xtau maksudnyer..hehe..



kepada adik2 yang pernah saya kenal. akak mintak maaf jika akak dah lakukan kesalahan apa jua kesalahan..doakan lah yang terbaik untuk akak..mekasih atas apa jua kebaikan yang kalian korbankan..


n to my special friend, ziri, awak kawan baik saya..awak kawan saya dari tahun 1 lagi, semester 1 dulu ingat lagi x kita digossipkan as couple, padahal dua2 orang dah ade pasangan..haahaha..kelakar betul..kita pon senyap je kan..bia lah dorang cakap ape pon kan..hehe..awk jugak banyak tolong saya,,,byk sgt2..sgt2 berjasa dengan saya..terhutang budi saya pada awak..sebab awak kadang2 jadi penyelamat saya semasa kita masih di UMP...hope satu hari nanti cita2 awak untuk jadi usahawan berjaya...n bina company yang besar2 tercapai awk...saya selalu doakan awk ye..jg kesihatan tau..maybe masa praktikal xdapat nak contact awk sgt, maybe, tapi saya akan cuba hubungi awak sekerap yang mampu, sebab saya bukan jenis kawan yang lupa kawan yang dah byk berbudi dengan saya...jumpa lagi nanti ye awak...roger2 ye dimana saja kamu berada....


 
perubahan yang ketara pada shbt ku ini..hehe



kepada kawan2 kelas saya dulu, maaf lah ye kawan2...mana2 yang silap, mana yang salah..kenangan kita semua saya xakan lupakan gitu saje...insyaAllah akan abadi sampai bila2...semoga berjaya semua..maaf jika xdapat berjumpa detik2 akhir melepaskan UMP ni...moga satu hari nanti kita akan berjumpa lagi...dengan membawa berita yang baru untuk dikongsikan bersama2...insyaAllah..moga Allah menemukan jodoh kita semua satu hari nanti...Gambate kawan2...




~ MISS U ALL ~ ALWAYS IN MY  MIND ~



11.16.2009

...serabut la...



haish...semua dah nak balik kan...


banyak benda nak kena settle before balik ni....


thesis la..
LI la..
kotak yang kena terbang ke perlis la...
ngemas bilik lagi...
macam2 la,,



bushan dah saya pikir mende ni semua...naik muntah cacing dah ni tau x....huhu



asal la benda ni xboleh settle sendiri ye..?? haish...


kalo lah ada poket doremon...mesti best kan..


leh kecikkan benda, leh cepatkan masa, leh terbang2...hehe..


kalo ada la benda tu didunia ni...alamat semua gemuk la..haha..sebab sume jadik pemalas yang teramat..


nak benda senang je minah ni kan..haha..


yelah2 makcik...saya buat semua tu..


kotak pon dh ready nak g antor balik..
thesis pon dh siap nak g jilid..
LI pon dah confirmkan...


cuma tunggu masa nak kuakan duit yang baru dimasukkan je ni..hehe...


semua kena guna duit tu..aduih..duit duit duit..


xde duit xleh ke..botak pala nak cari duit..


pinjam sini, pinjam sana..


hutang pon ade lagi yang xdiselesaikan...aduih...


yang berhutang di luar sana tu,,cepat2 la selesaikan sebab kita dah jarang berjumpa nanti tau...


nnti ssh pulak nak membayarnyer...


ingat!! hutang WAJIB dijelaskan....hehe (jika mampu la byr full, kalo xmampu, jangan lost contact pulak..xbaek gtu kan..hak3)


dah la tu...dok merepek yang bukan2 ja...nak tengok movie lah..

babai~

11.08.2009

...Gambang waterpark...



actually saya dah beli kopun 10 rgt utk masuk Gambang waterpark dah lama..
xlah lama mana pon..cuma dalam sebulan la gtu...
kawan2 xnak pergi coz bz dengan psm yang belum selesai...
saya pon xnak pergi jugak la..haha,..
kang xpasal2 pulok psm saya fail...huhu..xmau aih...

7 november 2009 baru lah boleh pigi ke sana..
 memang agak excited, tapi dari 10 bintang saya hanya leh bagi 4 bintang sahaja...
agak xbest bila ramai orang..huhu

kalau korang nak rasa best ke tak, pergi lah merasa..hehe


oke lah..saya pon xtau nak bercerita ape
dah terlalu busan, gambar pon byk la diambil di sana..hehe
kita layanz gambar ye....


inilah view entry waterpark..tapi ini untuk kanak-kanak jew...



bergambar before masuk..amik mood amik mood...hehe



baru je sewa pelampung ni...yang double ni harga die RM15 tapi deposit dikembalikan RM5



 
 
 
 
 
 
Gambar2 di atas adalah di kawasan budak sebenarnya..tapi kami yang masih lagi budak2 ni buat muka bodo je la kat situ coz hanya disitu je yang paling best untuk bersuka ria..haha..

 
ni lorong air yang mengelilingi kawasan permainan di bawah

 
pelampung double yang besar..haha.. bergambar before pulangkan.

 
 
 sini adalah coco beach yang berombak bila time die..nampak x berapa ramai nya manusia di belakang kami ni...huhu..

 
minum pon syer kan..hehe..beli 2 je yang mampu..setiap satu berharga RM1.80 but berbaloi...cedap....



piza yang sedap and menyelerakan..nyum2....kami beli 2 jenis piza yang ada..setiap satu RM9.80..puas hati la..sedap n byk cheese...hehe



...Malam Lepaskan Tensen...

PSM2 dah habis present...happy..?
tak happy la..sebabnyer evaluator saya tu dah complaint macam2 pasal system saya tu..

Lantak dia lah nak complaint ape pon, tapi risau markah nyer nanti..sebab tu la hatiku xtenang sampai la sekarang...



lepas je present, malam tu terus je keluar overnite dengan ana n yana..actually yana ikut secara tidak sengaja coz saya la...sebabnyer korang xpayah la tahu kan..hehe


jum kita layan gambar2 yang di ambil pada hari presentation PSM yang berlaku di perpustakaan UMP pada 

2 hb Nov 2009.


 
wah..bz nmpk aine..hehe...mmg pon..saya tampak bz sbb system ade error..haha..time ni sesi pagi tgh present..sajer datang awl...tgh gabra


bergambar dengan cik nik yang dah present sesi pagi



bergambar ramai2 lepas habis present..yeay..




cik farah yang datang memberi semangat pada kawan2 yang exteng

 
cik haziri dikelilingi 4 perempuan

 
muka happy giloz...tapi hati resah...huhu

 
susah tol nak bergambar dengan dak laki 2 orang ni.. hehe

 
 bergambar kenangan bersama puan awanis yang sgt prihatin pada student




 me and yana dalam keta otw g kuantan








di tanjung lumpur dengan mereka berdua..makan ikan bakar...kenyang n puas hati la..hehe



bulan malam yang penuh dan boleh dipegang..gluurpp...xcy?hehe

11.04.2009

...Berahkirnya Semester di UMP terchenta....



Alhamdulillah...
Ku panjatkan syukur pada ilahi. kerana limpah kurniaNya saya dapat menghabiskan pengajian saya di UMP.

Walaupun semester depan saya akan jalani Latihan Industri, tapi saya tetap nak cakap yang saya dah habis belajar..hehe..



pada pukul 5.30 petang 4 November 2009, berakhir lah sudah Karnival PSM / PTA peringkat Fakulti saya.


Para pemenang diumumkan untuk penghasilan terbaik projek mereka.


Tahniah buat Kak Ayu (1st Prize) , muhaimin (2nd), and Kalbans Dave (3rd)....


Saya sebagai kawan turut berbangga untuk anda semua..Congratulation again..


and one more thing...congrats jugak buat haziri n ana...dua shbt ku yang bertuah hari ni kerana dapat hamper cabutan bertuah buat pertama kalinya seumur hidup mereka...Tahniah..


Amacam ana? berbaloi kan ko g present secara paksa hari ni..hehe...


me? saya relek je..haha..asalkan dapat markah free and dapat sijil...itu sahaja matlamat ku untuk menghadirkan diri ke presentation untuk Industry tu...


hatiku berbunga sebab saya dah habis segala pembelajaran di UMP..


xsabar nak masuk alam pekerjaan..


InsyaAllah...


Sekian, wassalam

10.30.2009

...Serabut...

Saya kadang-kadang tidak paham la lelaki ni.
sekejap ok..sekejap tak ok.
kadang2 bila saya tak kacau, mula la cakap kita xingat dia.
bila kacau, cakap kita serabutkan pikiran dia.
bila kacau, cakapla kita ganggu dia.
padahal, dalam sehari mana ada kacau sangat.

betulkah tindakan saya?
ganggu bila saya busan tanpa pikir dia buat apa.
ganggu bila dia tengah makan.
ganggu bila dia tengah berborak.
ganggu bila dia buat kerja.
ganggu bila dia bertungkus lumus buat OT untuk kumpul duit.
ganggu bila dia nak rehat.

habis tu,
bila masa yang saya boleh ganggu dia?
5 minute before tido?
macam tu ke?
perlu ke saya makan hati?
hati ayam boleh la saya makan,
tapi hati sendiri?
tergamak ke?
seksa diri namanya tu.

saya pon xtau nak buat apa lagi.
nangis? 
hanya boleh mengadu kat best fren saya
tapi apa yang boleh dia buat?
hanya nasihat boleh diberi.

terimakah aku dengan nasihat beliau?
terima,
tetapi agak susah untuk buat.
tapi saya akan berusaha untuk buat.
walaupun makan hati sendiri.
saya rela demi menjaga perhubungan yang berdarah manis ini.

terpaksakah saya?
Tak.
saya xpaksa diri,
but itulah yang terbaik untuk kami.

harap lepas ni keserabutan di dalam kehidupan dia hilang.


~love u alwayz Hadi~ 

...Maafkan diriku....


Salam


Hari ini, entah kenapa saya terasa untuk meminta maaf kepada sesiapa yang pernah saya kenal selama 22 tahun hidup di dunia yang penuh dugaan ini ...cewah...ayat mau skema kan..:P


erm..sebenarnya..saya ni jenis mulut lepas..semua yang kenal saya tau kan?


dah paham sangat sikap saya yang macam $#^&**.....


di kesempatan ini...sebelum Tuhan menyabut nyawa saya...


"Saya ingin memohon maaf, memohon keampunan di atas segala kata-kata yang pernah saya lepaskan kepada sesiapa saja yang pernah saya kenal....
kepada mahluk2 Allah yang pernah saya 'termengumpat'....
kepada makhluk Allah yang pernah saya marah...
kepada makhluk Allah yang pernah saya tegur dengan nada yang kurang selesa..
dan kepada sesiapa yang terasa hati dengan saya sejak dari kenal diri saya ini..."


Saya mengharapkan kemaafan dari anda...
Saya ingin berubah..
Berilah peluang kepada saya untuk merubah diri saya yang sangat susah untuk berubah...
Diharapkan suatu hari nanti segala dendam, marah, kecil hati anda kepada saya akan hilang dan lenyap selama2nya...


~ Friend Forever~

10.27.2009

...Kami bukan kawan kamu..?

Salam kawan2 ku yang disayangi...

hari ni saya dapat berita yang sangat mengejutkan dan boleh menyebabkan kekecikan hati berlaku....

ntahla apa salah kami..

tapi terasa macam ......(nthla..xdapat di describe)

kawan2 ku yang lain...

jika kamu sekalian adalah seorang yang menghargai persahabatan tidak kiralah rapat atau tidak....

tolanglah beritahu or umumkan yang anda ingin bertunang or ingin mendirikan rumah tangga...

or pape yang boleh mengembirakan semua sahabat2 anda ini....

ketahui lah..merekalah adalah golongan yang sentiasa menunggu berita gembira tersebut....

sedihnya hati jika sahabat diketepikan untuk sama2 meraikan kegembiraan itu....

sangat sedih....

hargailah kawan kita...kawan adalah salah satu tempat untuk kita berkongsi kegembiraan tersebut...

maka rugilah barang sesiapa yang tidak berkongsi kegembiraan yang bakal hadir dalam hidupnya...
(ni saya punya ayat k...jgn cari plak mane2 fatwa..huhu...)

to Surida:

Tahniah kerana sudah bertunang..semoga kekal abadi sampai akhir hayat....nnt kenduri jgn lupa jemput..

10.26.2009

...Dugaan yang diberikan olehNya...

DUgaan Allah...

Bersabarkah kita dengan ujian dariNya selama ini?

Sedih, kecewa, gembira, dan macam2 jenis perasaan yang akan timbul bila ujian dan hikmah dariNya diberikan kepada kita...

percaya pada hikmah ujian Allah satu ubat untuk kita menghilangkan rasa kecewa,mahupun sedih...

percayalah bahawa ujian dariNya akan membawa kebaikan kepada kehidupan kita yang akan datang...

percayalah bahawa ujian itu satu titik permulaan kehidupan yang bermakna bagi diri kita, kehidupan kita...

percayalah bahawa ujian itu adalah amaran untuk perkara salah yang pernah kita buat di muka bumi ini..

hadapilah ujian dan dugaan Allah dengan hati yang tenang dan berfikaran positif..

InsyaAllah, suatu hari nanti kehidupan kita akan terjamin dan bahagia dengan keredhaanNya...

Redha lah dengan ketentuanNya...

Ada Hikmah di sebalik kejadian yang terjadi..

Kita merancang, Allah yang tentukan...itulah ayat yang kita pegang sampai bila2...

Percayalah..Allah menyayangi semua umatNya...

Allah mahukan umatNya mendapat kehidupan yang terbaik di muka Bumi ini...

Saya redha...

Saya harus tabah..

Percayalah, ada hikmahnya di sebalik kejadian..

Semoga niat saya yang suci ini akan di permudahkan olehNya...

Ya Allah, bantulah hambaMu...

Semoga ada hikmah disebalik perkara yang berlaku pada diriku....

Semoga saya mendapat apa yang dihajatkan sementara diriku masih berada dimuka bumi ini...

Ya Tuhan, hambaMu ini sangat2 mengharapkan belas kasihan dariMu...

Semoga apa yang di impikan akan menjadi kenyataan...

Amin Ya RabbalA'lamin...

10.11.2009

..Sakitnya kepala !!!!!....



Nak buat kat mana ni majlis kenduri kahwin aku.....??????


Aduh.Sakitnya kepala saya....


Perlis? Kulim? Jitra?


Perlukah ikutkan hati rajuk seorang ayah?


Atau..


Aku yang kena korbankan wang untuk menjaga hati beliau semata2 ?


Aduh, sakit kepalaku !!!!!


Susah jugak kalau ada banyak rumah ni..haish!!!!!


Hatiku sedang gelisah memikirkan masalah yang melanda....




10.08.2009

...Bodohnya diriku...


di atas kebodohan sendiri, hati sakit di perli bertalu-talu...

hati dan emosi tidak dapat menanggung lagi tohmahan tersebut

hanya air mata yang telah sedia ada mengalir laju sehingga diulit mimpi yang sepi

otak semakin serabut dan fokus terganggu dek tohmahan tersebut

terasa kerdil diri ini setelah diperkata sedemikian rupa

salah diri ini ?

ya!!! memang, salah diri, salah sikap diri ini

apa jua tohmahan yang dilemparkan, hati ku tetap sunyi tanpa dia

tiada tempat untuk mengadu, bercerita

hatiku kini tidak tenang setelah memperlakukan dia sedemikian rupa

bukan salah dia, tohmahan yang dilemparkan hanya untuk mengubah diri dan sikap burukku selama ini

tetapi masa tidak mengizinkan diriku merubah keseluruhan sikap yang diminta selama ini

bagi diriku cukuplah hanya sekadar diriku belajar sesuatu dari tidak belajar lansung

bagiku, itulah perubahan yang paling baik untukku

dan kamu, terima kasih atas tunjuk ajar pada insan bodoh macam diriku ini

terima kasih..kamulah sahabat ku dunia akhirat





10.05.2009

Salah kah kahwin Awal?

Jodoh itu ditentukan Tuhan. Kita merancang, Tuhan yang tentukan qada' dan qadarnya.

Salahkah jika kita membuat keputusan untuk kahwin awal?
Muda sangatkah aku untuk membuat keputusan berkahwin?

di sini saya selitkan pendapat orang tentang kahwin muda:

1. "Bg i tak berapa ok la!!! pasal pemikiran mereka dan persediaan mental mereka untuk mendirikan rumah tangga masih rendah dan kebanyakan telah dipengaruhi oleh cerita-cerita dalam drama.."

2. "kahwin mude nie best...tapi yang x best pn de gak..hehe bese la darah laki bini pns lg...slp ckit gduh...anyway it's good 2 elak maksiat & pencegah makksiat"

3. "kawen muda ni fikiran kena matang.jgn terlalu ikutkan ego remaja yg asyik nak menang. saling memahami tu penting.for me, kalau semuanya ok termasuklah ekonomi keluarga, lg bagus kalau kawen muda. kawen2 ni elok dicepat2kan..takut makin byk dosa pulak terbuat"

4. "sy bru je msuk 21 tahun,hsbnd sy 23..xda mslah pun..gaduh2 skit besa la 2 kan..dah da cute baby pn yg msh bru 2 bln umo..best pa..da fmly sndr..just kna pndai2 ato semua hal la..bahagi2 masa btwen work n family..^^"

5. "tak rugi kawen muda nie.lagi best.haha.sebab...
banyak pengalaman kita akan dapat
kalau ditakdirkan jodoh tak berpanjangan,jangan bersedih
sebab
sekurang2nya kita dah rasa nikmat alam perkahwinan
kan?
i think...
ok la tue
huhu
ok la pernah kahwin dari tak kahwin langsung kan?
haha "

6. "em law kawen muda tapi takdek tanggungjawab pada keluarga cam study, no hal r..yang lelaki keluar awal pagi n balik tengah malam semater2 nak cari rezeki tuk family n yang pompuan plak duk umah jager keluarga..law cmtuelah situasinyer tak kisah r coz takdek tanggungjawab yang laen nk dipegang,juz fikir sal family yang baharu sahaja dibina tue...
tapi law memasing still ader tanggungjawab such as still study n need to help their family, baek lupekan jek r...fokus dulu pader per yang kat depan mater...jangan r nak menyusahkan diri semater2 nk kejar kawen muda, konon nk lari daripada maksiat..maksiat tue tak kan jadi law diri sendiri pandai tuk control...so tepuk dada tanyan iman jek lah... bebudak zaman sekarang juz nk kejar kawen muda hanya disebabkan rasa nk bersama ngan owg yang kononye disayang, tanpa memikirkan faktor2 laen...nt lelamer masjid yang dibina akan menampakkan goyanhnyer...so fikir2 kanlah..."

>> Masing2 ada pemikiran tersendiri. Bagi kamu? Saya setuju je mana2 pendapat. Semuanya betul, but saya punya pendapat serupa dengan pendapat number 5.Lain person, lain pendapat.

Saya ingin kahwin awal. Tau mengapa? Untuk elak dosa yang xtertanggung dek bahu ini dan untuk merasa alam rumah tangga.

Adakah saya akan bahagia? Atau sebaliknya? Dalam hati ini, hanya Tuhan saja yang tau betapa takutnya saya untuk menghadapi alam rumahtangga yang bakal menjelma.

Kita pon xtau future rumahtangga kita macam mana kan? So, apa salahnya kita mencuba. Setelah mencuba, dan alami sendiri, barulah kita akan tau asam garam berumahtangga dan memperoleh pengalaman serta kenangan untuk diabadikan.

Jika pandai kita menjaga rumahtangga kita, maka bahagialah kita, dan jika sebaliknya, maka runtuhlah rumahtangga tersebut.

Apa yang saya harapkan hanyalah kebahagiaan hidup yang kekal selamanya.

Semoga Allah berkati keputusan saya dan abang.
Semoga jodoh kami berpanjangan hingga akhir hayat.
Semoga Allah melancarkan perjalanan hidup kami.
Semoga Allah berikan kesabaran atas semua dugaan yang bakal Dia berikan kepada kami.

Tarikh sudah dipilih, hantaran sudah dicari, perancangan sudah ditulis, dan duit sudah mencukupi.
Hanya keputusan muktamad belum dibuat lagi.

Pengumuman pula akan menyusul di kemudian hari.

Kawan-kawanku yang dikasihi sekalian, doakanlah saya bahagia hingga akhirat walau apa jua saya lakukan.
Semoga kamu juga akan bahagia hingga akhirat.

Suprise???

kamu suka suprise??

saya? sangat-sangat tak suka.
Kenapa? ntah la kamu, saya pon xpasti.
Maybe, suprise tu boleh membuatkan hati saya jadi sedih, gembira, dan xmenentu.
Saya tak suka berkeadaan sedemikian rupa.
Adakah saya ni person yang weird?

hm..saya rasa kadang-kadang aje saya jd weird person. hehe.
nobody perfector kan.

dan saya telah dapat suprise dari someone yang betul2 buatkan saya sakit hati. tak sukanya...!!! But hati suka bila dapat berjumpa. hehe.miss him a lot

10.01.2009

...Teknik APA nak guna ni..??

 PSM...3 character yang paling memeningkan kepala semua student akhir..hehe..termasuk lah aku...


PSM aku xsiap lagi ni...


lagi 2 minggu kena hantar draft thesis tapi chapter 4 dan 5 xbuat lagi...


manual sistem, poster, design website, semua xsiap lagi...


dan yang paling aku pening, aku xyakin apa teknik yang aku nak buat dalam masa yang sangat singkat ni..


teknik SMS ? teknik mobile ? teknik HCI? teknik AJAX ? aduh..mana satu yang senang ni..


ini lah akibatnyer..kelas xnak pergi, malas baca buku coding, malas explore...


adik2 ku yang ambil kos software jangan jadik macam akak ye...nanti nyesal xsudah...


ingat tu adik-adik semua !!!


chaiyok chaiyok!!!!




9.21.2009

...Syawal pertama...


Di awal pagi hari raya, kami bangun mandi siap2 pergi surau kampung untuk bersembahyang sunat aidilfitri. Mak, ikin, ameer, makcik ani tidor rumah maksu Rosnah di pekan Kulim.Kami berpecah semalam sebab rumah maksu xmuat untuk sumbat kami di rumahnya. hehe.

so, aku, ayah, tikah, yana, fifah balik rumah makcik ani untuk tidur.

Kami pergi ke surau dalam pukul 8.30am. Suraunya dekat saja dari rumah makcik ani. Dalam 3 minit perjalanan je. Kami takbir, sembahyang sunat dan mendengar khutbah. Pukul 10am lebih2 sikit selesai solat sunat aidilfitri tahun ini. Dengan berpakaian telekung jugak, ayah suruh kami pergi beraya dengan nenek ayah. Rumah nenek sebelah surau saja. Kami mintak izin nak balik rumah, tukar telekung jadi tudung, tapi ayah xbagi. Aduh..Dengan bertelekung tu jugak pergi beraya dengan nenek and saudara di Kulim.

Pukul 11am balik la rumah, selesai sudah di rumah nenek dengan makan kuih raya dan rendang. Balik rumah siap2 nak pergi kubur arwah nenek tiri dan tokwan di kampung sebenar ayah, Merbok, Kulim. Kereta buat hal, xboleh start pulak. Sambil tunggu ayah dan jiran baiki, kami melaram la tangkap gambar.haha...

 


Dalam pukul 12.30pm sampai lah kami di kubur. Sedekah kan Al-Fatihah untuk arwah berdua dan berlalu pergi ziarah rumah saudara ayah yang berdekatan.

Rumah pertama, rumah Cik Razali.



 

 

Rumah kedua, rumah Toklang.
Rumah ketiga, rumah sedara lama ayah *ada abang hensem.hehe
Rumah keempat, rumah sedara ayah jugak * xingat nama..haha

Then kami balik rumah balik, letih dan rehat.

Malam raya pertama kami duduk rumah saja. *letih berjalan di siang hari..hehe

Duit raya : RM 11.00 *dari sedara2..

9.16.2009

...Balik Raya - Part 3...

Kueh Raya...Baju Raya...

2 benda ni dah jadi sebati bila menjelangnya hari raya kan??

kalau xde 2 benda ni, macam xlengkap je hari raya...

kueh raya? buat? no no no..niat tu ada la..tapi xrajin la..haha..bukan bz mana pon, cuma malas nak cari benda2 ramuan nyer..buku resepi dah dibeli tau, cuma perkataan MALAS tu still terlekat..haha...so xboleh nak buat ape la kan... * aine2...dah malas tu malas jugak la kan..aduhai...

mak n ayah beli je kueh raya tu..tempah kat orang je..senang je kan nak buat kueh raya? tiru lah macam saya...hehe

baju raya? dah siap dah tadi..hehe..mak jahit setengah, aku jahit setengah..kaler? campur2..kuning, hijau, koko..baju kurung biasa je la..xde wat fesyen..kang membazir lak xpakai...btul x? hehe...alasan je semua tu..

tahun ni kami sekeluarga beraya di Kulim, Kedah..rumah mak ayah aku...dah lama xpergi sana...

tinggal 3 hari lagi untuk menyambut Hari Lebaran...

xsabar rasanya...Puasa?? alhamdulillah...xpernah tinggal lagi setakat ni...harap2 cukup sebulan..

anyway..

aku nak wish kat korang..




SELAMAT HARI RAYA..
MAAF ZAHIR BATIN...
0-0 ek korang..

p/s kad raya xdapat pon lagi ni..huhu..tapi xpe..zaman dah berubah..aku yakin, mlm raya nnt pasti ada ucapan untuk aku..hehe..xkesah la melalui apa..yang penting,,,IKHLAS....

...Balik Raya - Part 2...

Ahad, 13/09/09

Planning hari ini...Pergi berjalan di Padang Besar...

Niatnya nak bawa abg hadi pergi berjalan2 di padang besar..almaklumlah..orang selatan jarang dapat merasa nak berjalan di utara ni kan...hehehe

so, syah pon kebetulan cuti hari ini and xde plan ape2.so, kami berempat pergi la ke padang besar..pukul 10 pagi bertolak...

apa aku beli disana dengan menggunakan duit tunangku?? hehe

aku beli sepasang baju..seluar slack +  baju = RM 50, beg = RM 35
abg hadi beli jeans = RM 42

aku pulak yang macam,beriya2 nak pergi membeli  belah,..haha...sory ye abg..habiskan duit abg jek...huhu...

lepas tu, kami pergi ke Gua Kelam..lepak sampai kul 3 lebih..nak mandi xboleh sebab bulan puasa kan..huhu..jalan2 je la...

sampai je di rumah, kalut2 siap pergi stesen ketapi arau...before tu pergi la bazar ramadhan Arau..beli serba sikit untuk bekal abg hadi untuk berbuka nanti..

jadual perjalanan pukul 5.27pm..tapi keretapi ada problem, so extend masa tu sampai la pukul 7.00 malam..
abang dah selamat naik keretapi..
dia sampai di KL sentral pukul 8 pagi...
miss him so much..hukhukhuk... :(