message to readers

About Me

My photo
aku?? aku ni biasa je..simple n happy go lucky..kdg2 tu emo ckit kalo de hal yg boleh btkan aku serbut..kih3..jgn mrh ek pd sape2 yg aku penh tinggikan suara aku..soey k..jgn bw smp mati tau.. bermaaf-maafan lah sesama kita ek..hehe..

My Blog List

Nuffnang

Powered by Blogger.

...Visitor Counter...

Islamic Calendar

rank

10.11.2013

5.pengalaman menjaga anak

Oke..menjaaga anak..ehem..perkara baru bg aku sbb aku ni xpernah jg adik2 kecik..sbb aku ni merantau jauh..huhu..so agak susah bg aku...dengan kawal emosi aku yg xleh bf anak...terpksa bg susu fm anmum setelah seminggu berusaha keras bf anak..huhu...hati ke2 adila kuning,..smp kena masuk wad bby...ok..pasrah...

Hari2 berulang g kat dia...nak bg susu la kan...tapi hampa..sbb dia dh ttup mulut sejak hari ke3..huhuhu..sedihnyer anak yg xnk trima bf mama nyer...huhu...nk pksa xmmpu sbb dia duk hospital, susu ckup utk dia..bila dia dh dpt susu yg mengenyangkan, dia dh xnk yg susu sikit ni..sedih woo..tiap2 mlm ngs..huhu..

Adila anak yg jenis nak didodoi dgn gaya yg sesuai...tiap2 mlm ngs sbb gaya tidokan dia xsm..n dia xselesa..hadoi,..penat gak la...kena bgn  mengejut buat susu, yg xsyoknye...suami xdpt nk bgn utk buatkn susu,.aku yg dlm pantang kena buatkan..tapi lama2 dia biasa la,,buat dlm keterpaksaan..huhu..sian dia..anak dia jugak kan,,hehe...smp terpejam mata masukkn susu dlm botol smp tertumpah2 sbb mamai,.hehehe...kerap kena marah ngn aku...sian suamiku...sorry syg sbb mrhkan awk,,,huhu...keje tido je,,mmg la kena mrh..kita yg beranak, die yg rht lebih dri org brnk..hahaha..mana aciii...

Masa berpantang, aku xdilayan mcm tuan putri...hm..hampa gak dgn fmly aku,,,jenis xmemahami..kena masak sndri, cri mkn sndri..minggu pertama boleh la mak aku jagakan..minggu seterusnya, dia dh mula abaikan aku,.myb nk aku berdikari,,oke..aku trima dlm pasrah,..aku pon xnk nyusahkan dia...dia pon xckup tido sbb nk tlg aku jgkan anak aku..masa suami aku xde dh balik umh sewa, mak aku tido ngn aku jaga aku n anak...terima kasih mak,,,

Hari2 berpantang mmg mencabar emosi,.mcm2...atasi dgn tabah...smp hbis pantang....

Lepas 2 bulan berpantang, balik shah alam dengan kete kami ditmani ayh n kak kedua aku..suami aku xleh dtg...mmbzir katanya,..sbb dri perlis kan..xpyh die ulang alik,..xpe..its ok,,.itulah perjalanan jauh pertama buat anakku...alhamdulillah..dia ok..

4. Pengalaman beranak di Perlis

Sambung entry beranak pulak..dh bercmpur aduk dh ha topic.hehe

Syok beranak di perlis sebab nk g hospital dekat je, 15mnt dri umh aku..

Klinik pon dekat je..minum air gula siap boleh balik tido sejam, pastu g balik klinik ami, drh cek gula,.hehe..

Masa berlalu begitu pantas..2bulan kejap je rs..sbb duk kg sndri kan..hehhe..nyembang je byk..

Smp je tarikh due, g klinik, dorg extend seminggu plk..setiap hr kena g klinik wlpn hr weken...

Tapi aku beranak lebih due 4 hr sbb heartbeat anak aku rendah , below 200..so kena refer ke hospital sbb klinik yg cek,..

Naik ambulan..nenonenoneno...hehe..naik ambulance mcm naik lori..brg penuh dlm ambulance..pastu xde kusi, duk atas katil org sakit n org yg bwnyer mcm hampeh...laju nak mmpus, aku dh la tgh sarat..sakit tau x..terhentak2..hadoi..

Lepas je dpt tau mslh tu, trus msuk oksigen n heartbeat baby normal balik..doc boleh tanya aku, 'nak masuk wad x?'...bukaan pon baru 2cm

Mestila aku ckp xnak la..hahaah..lari balik umah.. sebab brg2 bby xbw pon...

Arwah mak dh cukup risau ms tu..suh aku g balik hospital masuk wad...dh la weken, mujur husband aku de,.hehe...

Ok, aku ikut nasihat beliau...n dia lah teman aku smp ke bilik bersalin, yg susah payah sediakan makanan n teman aku...rindu sgt pada arwah...sobsobsob..sedih plk...hukhuk...

Smp hospital kali ke2..aku ckp nk masuk wad...doc pon membebel la tny gerakan bby la segala..sbb tukr doc plk..hadoi..bukn doc yg cek aku siang tu..byk la soalannyer n perli memerli..

Ok..dh uruskn masuk wad, wad yg sm ngn kakak sulung aku sbb dia inform no katil yg kosong di bhgian dia tu, so aku leh la duk dkt ngn dia...hehehehe..mujur de kosong agy..n doc dh kenal kak aku dh sbb die msuk 2 minggu sebelum aku sbb mslh plasenta level 4..

Malam pertama di wad, adoi..xleh tidooo..biasa la tempat baru kan...pastu stiap 2 jm, dtg cek blood presure..kacau btul la aku nk tido..hish...

Doc ckp kul 6.30am nak kena masukkan ubt untuk buka laluan...ok..dh ketaq...hehe...lepas kul 6.30am tu..g jmp doc..die ckp xpyh ltk ubt sbb dia boleh tolong bukakan jalan 1cm...kalau dh 3, 4 cm, xpyh masuk ubt dh...cuma kena pecah ketuban n induce air untk cptkn proses...

Lps cek, dia suh siap2 masuk LR, lama gak tunggu, doc ckp dlm kul 10 lbh boleh msuk dh...so aku call la husband aku, suh bw sarapan..die beli nasi lemak n teh tarik...cantekkkk..2 2 berangin...hehe..mkn pg plk tu..aku ingt aku ok..rupanya bahana nya dpt rs ms dlm LR...

Dah masuk LR kul 11 am, sorang lagi time tu..nurse suh salin baju pakai bju bersalin, malu aih sbb bhgian blkg terbuka, cuma ttup dpn je..huhu...malu letak tepi ok...

Pastu lps selesai, doc laki dtg, cek laluan, n buang air kencing dl..n lpas tu baru pecahkan ketuban...xsakit pon...air ketuban pon kua mcm kencing byk xberenti2..peh..xselesa woo,,.basah je mcm kencing malam,.hahaha

Selesai sume, nurse smbil2 dtg cucuk di tgn masuk air, 2 tiub woo bg aku...masa tunggu sakit, aku rs mcm kencing yg xleh tahan..lepas jee..smp basah la katil tu..mmg xselesa...smbil2 borak ngn mak aku..mak aku pon dh buntu nk sembang ape...hehe..n plg xsyok, cucuk di bhgian pinggul utk kebas...

Hospital kangar izinkan mak, atau mak mertua je yg menjaga teman org bersalin..suami xbg...so mak aku la masuk layankan aku...

Dlm ms tgu sakit, aku rs nk muntah..myb effect cmpurn air grm td kot...muntah smp 3 beg..hadoi..smp hbis sume dlm perut...aku terpksa mintak air dri nurse jugk wlpn tau dlm Lr xleh mkn minum...tekak sgt sakit sbb dh keluar semua...nurse bg sikit je la..,buat bsh tekak..ok la tu...

Smbil rs sakit, smbil dgr org2 sblh menjerit2 sakit2. Ngeri plk rs..hhe...
Lama, sakit dtg, nk sembang ngn mak pon dh xleh buka mulut..mulut terkumat kamit baca surah nabi yunus...alhamdulillah masih ingt wlpn tgh sakit...

Dlm 15, 20mnt gak sakit tu..mak aku dh kelam kabut sbb fez time die jg org nk beranak..hehe..aku dh nak teran ni, xleh tahan dh..aku teran gak wlpn nurse xde dtg..last2 ade nurse yg tua ckit dtg bantu aku teran sbb doc bz...then aku terus teran smbil pejam mata n kumpul tenaga...push, push n rasa kena hiris skit..
Ahh..xkesah dh hiris tu, lg sakit memulas dri kena hiris...abaikan itu..terus teran....dlm 5mnt, keluarlah anakku dengan rantai leher.(tali pusat hampir berbelit di leher)...mujur lagi la,,.klo lmbt, xtahu la ape jadi...

Then dorg uruskn utk kluarkn uri, n jht....jht bhgn dlm xpe, xskit, jht bhgian kulit, masyaAllah...smp genggam katil la aku ha...sakit gilaaaa..mujur ckit...huhu..trauma kjp...

Lepas bersalin, dgn tenaga yg skit je, nurse tunjuk jntina, fez tgk, mcm telur, kali ke2 tgk pempuan..mmg btul pempuan,,..syukur...berat bby 3.2kg...ms 4.14pm....18dec 2011...Alhamdulillah....

Then lepas selamat bersalin, aku boleh plk terlelap 2jam woo dlm labour room,,,smp terdengar suara2 nurse yg mnjga duk ngumpat aku..hahaha...letih sbb ms nunggu sakit, aku muntah habis yg de dlm perut..xtahu plk bdn aku ni byk angin,.keluar ms brnk,,hadoi,,,kalau xde yg mnjga aku time tu, mmg muntah je merata sbb nurse sume bz..sabo je la,,,pastu pas beranak, bg minum susu,,,ewww,,,mmg xkena lnsung la...ape la dorg ni,,,

Pas 2 jam duk d Lr, aku dibawa nek kusi roda..,masa tu aku mmg lemah gila..nmpk org kabur je..nk kena tgk betul2 bru nmpk..fmly aku sume tgur muka aku pucat n lemah sgt2...mau xlemah.tenaga xde,.sbb muntah...

Aku rasa aku lah plg teruk skli beranak di wad ituuu...smp sume tgk pelik..huhu...

Lps duk d katil, tgk anak jap, then nk mkn, kunyah segigit biskut kering pon dh berpuluh2 kali kunyahan..smp cm tula...haih..ms aku keluar Lr, ms melawat..so ramai la yg tgk...segannyer,,huhu..dgn aku xterurus..huhuhu..

Lps hbis ms melawat, tgllah aku n bby..mujur la kak aku de,.lps rht kejap bdn..bru la de tenaga ckit nk mkn mlm..mkn pon gtu2 je,,,lauk xsdp...

Pastu aku bgn je pening, bgn je pening...xleh trun katil..last2 dpt tips dri ayh..basahkan tuala, then lap muka n leher....baru gerak n bw tuala basah g mana2 pon...mmg berkesan..cuma kena kerap lap...

Aku xleh turun smp bocor drh atas tilam..pad pon dh penuh sbb pakai pad gantung sejak dlm Lr...xtukr2 sbb xleh trun katil..sbb xselesa sgt, kul 2pagi kot,,aku gagahkan juga trun katil,..trun nk amik kasut, upanya di sebelah 1 agy..jalan smp kasut, tetiba pening...tidokn jap kepala atas tilam smbil menonggek...bukn tido, upanya pitam...sayup2 aku dgr kak aku panggil nurse...baru taw aku pitam kjp...huhu..mujur de kak..klo x, xtahu lh sape nk tgk aku..,huhu...

Lps bgn dr pitm, aku ggh kn g tkr pad sbb pad dh mnolk jhtn baru tu...amik kusi jln ckit, duduk, jln ckit duduk...nurse dtg ckp bgsnyer idea tu..haaa..mmg la...sbb xde org tlg...haih...xpaham2 org perli...

Msuk toilet pon xknci sbb kak aku tkut jatuh dlm toilet..lps mndi bersih2,,,xleh tido plk aku..sbb katil xsdp,,huhu...mmg nrml org xtido..tido kejap ank ngs lapar.aku xleh nk susukan anak sbb nipple kecik sgt utk dia sedut, last2 nurse dtg amik bg susu botol...aku dpt tido kejap ms nurse bw bby...susu ade, tp niple kecik..ank hisap xpuas...sian aku, emo kejap..huhu...sian ankku xleh rs susu bdn,.yg peliknyer xbengkak ke ape..haih...

Berlarutan lah smp besok siangnyer....doc dtg cek segala...n dia ckp boleh balik sbb tgk jhtn ok sume,..suami uruskn ape yg ptt, ptg kul 5 baru leh balik....

Syukurlah...aku xde masalah yg besar untuk bersalin anak pertama....hope aku dpt mnjadi ibu yg baik,,.amin....

Thanks to suamiku, sebab byk korbankan tenaga n masa tido awk untuk saya....thx syg...

Thanks untuk arwah mak sebab sentiasa ada di sisi bila memerlukan..kul 9pm pon dtg bg bekal mkn...org len xdpt la cm ni...jasa mak xdpt aine balas mak...huhuhu..semoga mak tenang disana..amin,..

Thanks to kak, sebab tolong jagakan aine ms bukn waktu melawat..,

Thanks semua yg bg support...semoga Allah je yg bls budi korang....

New experience is coming....

3. pengalaman berhenti kerja

Assalam semua..

Dah hampir SETAHUN ambo xupdate..hadoi..bukan xnak update, tp appliction blgger ni prob..xtahu nape..huhuhu

Ok..sambung cita, pengalaman berhenti keje dari Touch n go sdn bhd.

Apa lg keje yg boleh aku buat ms sarat mengandung? Bela badan je la kan..hehehe...

Lpas je aku benti keje yg xtetap itu, aku duk umh menjahit aje mana2 yg boleh buat...aku benti bulan 10, pastu balik kg tunggu masa nak bersalin...

Terpksa la tinggalkan suami selama 2 bulan, tapi suami dtg melawat 2 minggu sekali la...mn boleh xdtg..mau 'mati' kering rindu..hahha..

Lepas bersalin bulan 12, bulan 2 baru balik umah sendiri....duk umah je menjaga anak...smp die umur  6bulan..aku dh busan gila, aku amik upah jahit baju pukal... alhamdulillah..ade yg berminat...untuk baju kanak2 raya tahun 2012...banyakkkkkkk...syukur, rezki anak...tapi aku xleh buat cpt sbb aku de penyakit eczema di setiap jari n tapak tgn aku...penyakit ini menghadkan stiap pekerjaan ku..utk rumahtangga smp la nak cri income bntu suami..dugaan hidup,..pasrah!

Menjahit2..smp bulan 11, ade job yg dtwarkan pada aku...smbil mnjht, smbil mncri keje la kan...xkn duk saja,, :)

Dpt job as asst programmer vendor cmpny TERAS...then mula la aku cri pengasuh anak.,bekerja dgn vendor mmg mnyakitkan ht, mujur aku de meja la oi..dh la tumpang ofice org..pastu bos mcm hampeh bin menyampah...gaji sebulan yg ditwarkan rm1500 sebulan..ok..aku pon slh sbb xde hitam putih..just pakai mulut je jnj kerja,.,

Bulan 1, bulan ke2 gj ok..bulan ke3, gj half2...bulan ke4, zeroooo gaji ok..dtg keje sia2..mujur xsmp sebulan genap g keje,.ok,,done! Berhenti sbb die dh xmmpu nk mnggaji asstnt sbb die pon xcapai target utk dateline handover projek...

Lepas tu, aku smbung lah menjahit pukal yg masih berbaki,,, :)

Sambung di next entry... adios