message to readers

About Me

My photo
aku?? aku ni biasa je..simple n happy go lucky..kdg2 tu emo ckit kalo de hal yg boleh btkan aku serbut..kih3..jgn mrh ek pd sape2 yg aku penh tinggikan suara aku..soey k..jgn bw smp mati tau.. bermaaf-maafan lah sesama kita ek..hehe..

My Blog List

Nuffnang

Powered by Blogger.

...Visitor Counter...

Islamic Calendar

rank

9.21.2009

...Syawal pertama...


Di awal pagi hari raya, kami bangun mandi siap2 pergi surau kampung untuk bersembahyang sunat aidilfitri. Mak, ikin, ameer, makcik ani tidor rumah maksu Rosnah di pekan Kulim.Kami berpecah semalam sebab rumah maksu xmuat untuk sumbat kami di rumahnya. hehe.

so, aku, ayah, tikah, yana, fifah balik rumah makcik ani untuk tidur.

Kami pergi ke surau dalam pukul 8.30am. Suraunya dekat saja dari rumah makcik ani. Dalam 3 minit perjalanan je. Kami takbir, sembahyang sunat dan mendengar khutbah. Pukul 10am lebih2 sikit selesai solat sunat aidilfitri tahun ini. Dengan berpakaian telekung jugak, ayah suruh kami pergi beraya dengan nenek ayah. Rumah nenek sebelah surau saja. Kami mintak izin nak balik rumah, tukar telekung jadi tudung, tapi ayah xbagi. Aduh..Dengan bertelekung tu jugak pergi beraya dengan nenek and saudara di Kulim.

Pukul 11am balik la rumah, selesai sudah di rumah nenek dengan makan kuih raya dan rendang. Balik rumah siap2 nak pergi kubur arwah nenek tiri dan tokwan di kampung sebenar ayah, Merbok, Kulim. Kereta buat hal, xboleh start pulak. Sambil tunggu ayah dan jiran baiki, kami melaram la tangkap gambar.haha...

 


Dalam pukul 12.30pm sampai lah kami di kubur. Sedekah kan Al-Fatihah untuk arwah berdua dan berlalu pergi ziarah rumah saudara ayah yang berdekatan.

Rumah pertama, rumah Cik Razali.



 

 

Rumah kedua, rumah Toklang.
Rumah ketiga, rumah sedara lama ayah *ada abang hensem.hehe
Rumah keempat, rumah sedara ayah jugak * xingat nama..haha

Then kami balik rumah balik, letih dan rehat.

Malam raya pertama kami duduk rumah saja. *letih berjalan di siang hari..hehe

Duit raya : RM 11.00 *dari sedara2..

9.16.2009

...Balik Raya - Part 3...

Kueh Raya...Baju Raya...

2 benda ni dah jadi sebati bila menjelangnya hari raya kan??

kalau xde 2 benda ni, macam xlengkap je hari raya...

kueh raya? buat? no no no..niat tu ada la..tapi xrajin la..haha..bukan bz mana pon, cuma malas nak cari benda2 ramuan nyer..buku resepi dah dibeli tau, cuma perkataan MALAS tu still terlekat..haha...so xboleh nak buat ape la kan... * aine2...dah malas tu malas jugak la kan..aduhai...

mak n ayah beli je kueh raya tu..tempah kat orang je..senang je kan nak buat kueh raya? tiru lah macam saya...hehe

baju raya? dah siap dah tadi..hehe..mak jahit setengah, aku jahit setengah..kaler? campur2..kuning, hijau, koko..baju kurung biasa je la..xde wat fesyen..kang membazir lak xpakai...btul x? hehe...alasan je semua tu..

tahun ni kami sekeluarga beraya di Kulim, Kedah..rumah mak ayah aku...dah lama xpergi sana...

tinggal 3 hari lagi untuk menyambut Hari Lebaran...

xsabar rasanya...Puasa?? alhamdulillah...xpernah tinggal lagi setakat ni...harap2 cukup sebulan..

anyway..

aku nak wish kat korang..




SELAMAT HARI RAYA..
MAAF ZAHIR BATIN...
0-0 ek korang..

p/s kad raya xdapat pon lagi ni..huhu..tapi xpe..zaman dah berubah..aku yakin, mlm raya nnt pasti ada ucapan untuk aku..hehe..xkesah la melalui apa..yang penting,,,IKHLAS....

...Balik Raya - Part 2...

Ahad, 13/09/09

Planning hari ini...Pergi berjalan di Padang Besar...

Niatnya nak bawa abg hadi pergi berjalan2 di padang besar..almaklumlah..orang selatan jarang dapat merasa nak berjalan di utara ni kan...hehehe

so, syah pon kebetulan cuti hari ini and xde plan ape2.so, kami berempat pergi la ke padang besar..pukul 10 pagi bertolak...

apa aku beli disana dengan menggunakan duit tunangku?? hehe

aku beli sepasang baju..seluar slack +  baju = RM 50, beg = RM 35
abg hadi beli jeans = RM 42

aku pulak yang macam,beriya2 nak pergi membeli  belah,..haha...sory ye abg..habiskan duit abg jek...huhu...

lepas tu, kami pergi ke Gua Kelam..lepak sampai kul 3 lebih..nak mandi xboleh sebab bulan puasa kan..huhu..jalan2 je la...

sampai je di rumah, kalut2 siap pergi stesen ketapi arau...before tu pergi la bazar ramadhan Arau..beli serba sikit untuk bekal abg hadi untuk berbuka nanti..

jadual perjalanan pukul 5.27pm..tapi keretapi ada problem, so extend masa tu sampai la pukul 7.00 malam..
abang dah selamat naik keretapi..
dia sampai di KL sentral pukul 8 pagi...
miss him so much..hukhukhuk... :(

...Balik Raya - Part 1...

Sabtu...12/09/09
sampai di rumah pukul 10 am..
rehat..
3.30pm pergi kangar dengan pakwe atikah..kami berempat..
plan hari ini..berbuka di luar...
pukul 5 datang ambil mak and ameer..bawa pergi kuala perlis..berbuka di sana...abang hadi belanja kami semua...
pukul 6 sampai la di kedai makan...hujan renyai2...
tempah makanan then tunggu berbuka...
ikin datang lepas balik kerja pukul 6 lebih..total pemakan pada hari ni adalah 7 orang..
jaudahnyer:
tomyam untuk 4 orang makan
ikan siakap masak 3 rasa 2 ekor
kailan
sotong masak tepung untuk 2 orang makan
jus oren + air teh o
total : RM123
kenyang yang teramat...alhamdulillah..mekasih untuk tunangku...semoga rezeki awak bertambah...amin..
malam, rehat di rumah sahaja....berborak2..
abg hadi and syah tido di rumah..zzzzzz

...Balik Rumah - 2 weeks holiday...

Jumaat....11/09/09
today, aku balik rumah..bersama k own, ita and my fiance...
naik KTMB ekspress langkawi pukul 8pm di KL sentral...
pukul 9 am, berjalan ke bus stop tunggu bus ke KL..wah..ramai..macam la aku je yang nak balik kan..haha..
oke..pukul 9.30 am bas dah datang...naik dengan selamatnya..but....
driver tu dok membebel ape ntah..ganggu betul la...kejap2 report cakap cam ni :
"kedai gambar ada di kilometer ### (number). disebelah kanan jalan ....bla.bla.bla.."
"jalan clear..jpj xde wat sekatan"
.....
.....
.....
bla bla bla..
bising betul la.haish..tensen aku...nak bawa tu bawa je la..yang ganggu orang len tu kenapa.....aduih..
sampai la KL pukul 1.30 pm,..
g letak beg, and pergi la stesen monorail..naik dari plaza rakyat ke bandaraya...untuk ke Jalan TAR..
tu first time aku sampai ke tempat macm tu..asalnyer k own nak bawa kami ke jalan Masjid India..tapi dia pon xpenah pergi sendri..haha..so dah sampai tu g je la kat Jalan TAR tu..bapak banyak baju, tudung..rambang mata..aku habis dalam RM 30..
shawl = 2 helai RM10
anak tudung = RM 7
keronsang 5 biji = RM10
nasib baik la aku xada duit banyak.kalau x, dah lama dah berbelanja sakan..haha..
kami semua berjumpa pulak pukul 3.30 pm di dalam SOGO..sogo pulak ada sale.mmg la ramai orang..kebetulan pulak bonus raya dari kerajaan baru ja keluar..mau nyer orang xramai...penat giler dibuatnyer..



pukul 4 lebih kami dah sampai KL sentral..dengan hujan rahmat yang lebatnyer..dengan ramai orang..ponin pala dibuatnyer..
sampai ja KL sentral, pergi kaunter KTMB..then ternampak la 2 orang dak2 UMP di sana..haha..aku ja yang kenal...orang lain xkenal pon...
pastu pergi KFC cop tempat nak berbuka nanti..
k own n ita pergi mandi...panas dorang cakap..aku?? xnak mandi..haha...bia la...wek !!!
pukul 7pm, lina datang berbuka dengan kami..dah masuk waktu berbuka tu, tunang aku baru sampai.sian die, baru balik dari kerja trus datang..
pukul 7.45pm dah pergi ke ruang menunggu..keretapi sedang tunggu kami...haha..kalut2 kami naik..cari gerabak..S2..
dengan perlahan2 keretapi brjalan....sampai di Arau pukul 10am.lewat 2 jam lebih..sebab ada gangguan di tengah jalan..
aku and abg hadi terus ambil teksi balik rumah aku...
selamat sampai di rumah dengan di sambut oleh mak aku...
Alhamdulillah...

...Berbuka bersama kawan2...

Rabu..
Jam 5.30 ptg, aku, k own, yana, nik, ana...pergi berbuka puasa yang terakhir before balik rumah sempena Hari Raya Puasa jumaat besoknyer...
Hari ni k own yang belanja..tertunai sudah janji beliau dengan kami semua..hehe...mekasih k own..
kami berbuka di Jaya Gading..aku bawa dorang semua ke tempat yang baru.tempat yang dorang xpenah pergi.
pukul 6 kami sampai la jaya gading, tapi awal sangat la kami sampai..huhu...so, lepas tempah makanan, kami berjalan la membuang masa ke bazar dekat2 kedai makan situ..k own dengan nik je pon yang berjalan ke bazar, yang selebihnya xlarat dah..huhu...habis dah tenaga aku..huhu..
menu berbuka :
tomyam untuk 4orang
daging masak merah untuk 2 org
telur bistik untuk 2 org
oren jus
+ ayam golek tergolek syer 5 org..haha (buat sahur)
total except ayam golek = RM 49.00 *memang bajet k own
k own n nik cakap tomyam nyer sedap...sebab pedas kaw..hehe..
nak tau kat mana? tanya lah kami...
pukul 8 mlm balik...sangat2 kenyang malam tu..
thanks again untuk k own..cayang kamu.. (^_^)

...Jalan2 bulan puasa...

Khamis, berapa haribulan entah la.aku pon xingat dah..hehe

farah inani & izyan datang ke UMP...(dorang ni tengah latihan industri sekarang)

pukul 3 petang, aku sudah keluar pergi ambil yan di terminal makmur kuantan.
aku ajak la si nik teman, and pada masa yang sama k own nak itot jugak.hehe..jum2 ikut..hanya yana jer duduk dalam bilik..bermain dengan laptop dia 24 jam..

izyan tido di bilik aku, farah tido bilik mekna..yela kan, mana la nak muat a.k.a.celuih dlm loghat utaranya...bilik aku saja dah penuh dengan barang2 yang dikumpul sejak 3 tahun berada di UMP..hehe

xkesah la...asalkan yan selesa and dapat tido dengan cukup...

malam tu kuar cafe borak2 lepak2 dengan mmber2...sampai lah pukul 4 pg..sedar x sedar tu..padahal masa tu xrasa ngantuk sangat..besoknyer aku ponteng kijo..hehe..

besoknyer, aku keluar kuantan dengan kawan2...farah, alin, mekna, izyan, aku, n kwn izyan - 2 guys..

pergi main bowling, karaoke, makan di padang MPK depan kuantan..besh2..balik dalam pukul 8 mlm..mekna bawa mcm pelesit..haha..laju nak mmpus..aku yang duduk belakang dengan farah melambung2 dibuatnya..aduh...takut bangat dowh..apa2 pon aku selamat sampai di UMP..

ni ada gambar yang aku culik dari blog mekna..aku xdapat lagi gambar originalnyer..so terpaksa la copy je..haha..mekasih mekna..hehe














9.03.2009

...Kena Kuarantin...

bukan aku ye kena kuarantin tu...tapi my friend Siti Rohana..

Shiaaannn dia tau..kena demam panas semalam lagi, hari ni pergi kerja, n tengah hari balik keje terus pergi kelinik..

40 darjah celcius...wat??? tinggi tu...

ape lagi..kena cucuk jarum ke punggung la jawabnyer..* dari cerita ana la..hehe

and diberi MC seminggu..dan dibawa ke kolej kediaman 4 untuk proses kuarantin..sorang-sorang....sian dia kan...hmm...maaf la ana, kami disini xdapat teman kamu...moga cepat sembuh ye my fren..

tapi kan, at least ada la jugak kawan aku yang dapat merasa duduk di kolej kediaman yang baru..hehe...dia cakap besh....teringin plak aku dok sana..*tapi xnak la dok sorang2....seram..haha

tadi petang aku baru pergi ambil kawan aku, izyan di terminal makmur kuantan..

dia datang melawat...rindu katanyer..hehe..dan jugak farah inani yang tengah berdating sekarang dan on the way balik ump dengan balak die..

jap lagi sampai la tu...hehe..

menu berbuka hari ni :

nasi beriani
laicikang
rangka ayam

Total= RM 7.30 *banyak kan? hehe