message to readers

About Me

My photo
aku?? aku ni biasa je..simple n happy go lucky..kdg2 tu emo ckit kalo de hal yg boleh btkan aku serbut..kih3..jgn mrh ek pd sape2 yg aku penh tinggikan suara aku..soey k..jgn bw smp mati tau.. bermaaf-maafan lah sesama kita ek..hehe..

My Blog List

Nuffnang

Powered by Blogger.

...Visitor Counter...

Islamic Calendar

rank

6.25.2009

...Di Rumah..Part3..

Salam kawan-kawan,


tanggal 23 hb june 2009, akhirnya, alhamdulillah aku telah lulus ujian JPJ for both kereta n motor.

sangat2 happy, setelah 5 tahun mengidamkan lesen sendiri...syukur sangat2..

malam before ujian tu, aku xboleh tidor, disebabkan oleh ujian JPJ tersebut...setiap jam akan terjaga...paling xtahan pukul 4 pagi dimana kedengaran suara asing yang tengah berpuisi di luar rumah..begitu nyaring sekali..seram pon ada..tau kah apa itu? jeng..jeng..jeng...

itu adalah orang yang xcenter sangat...yang dibuli oleh orang yang normal..
pada anggapan aku, orang gila itu dijamah dengan arak buatkan dia lupa dunia..
yang dia tau hanya berpuisi dan memuji A rahman hassan (kalo xsilap la)...
setiap ayat dia ada nama tersebut...kelakar jugak, tapi, yang aku kagum, ayat2 puisi dia sangat jelas dan menarik sekali...
aku rakam, tapi ntahla dengar ke tak...aku pon xdengar balik..dalam pukul 5 pagi macam tu, orang xbetul tu dah berjalan kemana ntah la..aku xkesah, yang penting aku aman nak tidor..pastu, letak je kepala..kroh..kroh..kroh..nyenyak...

hingga lah pukul 6.30 am...bangun mandi n solat..dalam hati hanya tuhan je yang tau betapa lajunya jantung ku yang kecil ini..dari rumah aku baca doa, sampai lah test jpj untuk parking kereta...lepas je untuk test jpj untuk parking keta, maka settle lah lesen aku untuk kereta..but..aku xleh seronok lagi....petang pulak ada test untuk motor..huhu..tapi kan, aku hairan, kenapa time motor aku xgabra pon...relek je...mcm xde test je...
bila nama dipanggil je, trus g, n buat...alhamdulillah, lulus...

mekasih ayah, mekasih abg kerana bantu aku dari segi kewangan..kalau korang nak tau, lesen kereta n motor ni adalah salah satu impian aku yang sangat2 aku idamkan setelah aku boleh bawa kereta..
tapi, ayah aku bagi syarat dimana beliau akan bantu dari segi kewangan mengikut giliran adik beradik aku..
apa lagi, tiba je time aku, aku trus nak daftar...tanpa lengah2 lagi..hehe..
aku ni jenis bukan penyabar...tergedik2 nak buat something..hehe..tanpa pikir orang lain..itulah aku tanpa aku sedari..itulah kelemahan aku..
sian ayah..xpe, untuk seumur hidup..jasamu dikenang selamanya...

notes: batuk aku dah 2 bulan xlega2...huhu..xseronoknyer hidup macam ni...

6.21.2009

...Selamat Hari Bapa....Selamat Hari ibu...

setiap tahun kita anak2 akan menyambut hari untuk meraikan ayah dan bonda kita..

Ahad - minggu ke2 setiap kali bulan mei --> Hari Ibu
Ahad - minggu ke3 setiap kali bulan june --> Hari Bapa

dedikasi ini adalah untuk ayahku yang tercinta..Omar bin Abdullah.
kini sudah 52 tahun beliau telah berada di muka bumi ini...semoga Allah akan memanjangkan umur ayah dan memurahkan rezeki kita sekeluarga serta mengurniakan kesihatan yang baik untuk meneruskan hidup2 di dunia yang penuh dugaan ini.
maafkan anak2 mu ini seandainya kami ada berbuat hati ayah terguris dan banyak mnyusahkan ayah. InsyaAllah anakmu ini akan membalas segala jasamu yang xternilai itu

xlupa juga untuk ibuku, Latipah binti Omar
beliau kini berusia 51 tahun...terima kasih jua buat mak kerana melahirkan insan ini...

dedikasi buat ayah dan mak yang tercinta...selamat hari ibu & selamat hari bapa...terima kasih kerana membesarkan kami...mak ayah...kami sayang kamu berdua

Ayah ibu ampunilah dosa kami semua
Ayah ibu doakan kami dunia dan akhirat


Dari kecil sehingga dewasa
Kau menyayang dan sering memanja
Menanam iman menyemaikan taqwa
Mengajar kami muliakan agama

Ayah ibu berkorban jiwa berkorban harta

Ayah ibu semoga Allah tinggikan derajatmu

Sebelum nyawa meninggalkan jasad

Sebelum suria terbitnya di barat

Kau amanahkan Al Qur'an dan sunnah
Jadi panduan di akhir zaman

Belaianmu masih terasa
Ya Allah tempatkan mereka di syurga

Kami cintakan Allah
Kami kasihkan rasul
Kami sayangkan Ayah

Kami sayangi Ibu


detik2 yang buatkan aku sebak bila aku teringatkan saatnya aku melukakan hati ayah aku..
masa tu aku masih di matrix kedah..masa tu dah last semester and penghujung pengajian matrik..
lepas je peristiwa yang aku xduga akan membuatkan ayah aku tak bercakap dengan aku hingga berbulan lamanya..dalam jangka masa itu, ayah ku xmenegur aku lansung, hanya buat xendah saja. dia hanya bercakap dengan adik2 and kakak2 ku yang lain saja..sedih sangat aku time tu..tiap2 malam aku nangis, rasa mnyesal sangat2 diatas sikapku yang pentingkan diri sendiri ini..
dan kini, aku masih rasa bersalah dan aku harap aku akan berhati2 bila bercakap dengan ayahku, dan aku nekad, xkan ulangi sikapku yang pernah buatkan hati ayahku sakit lagi..
moga Ayah maafkan aine...aine mnyesal sebab buat ayah kecewa dengan aine...maaf...


dengan mak? aku sebenarnya rapat dengan ayah aku berbanding mak aku, tapi dengan mak aku rapat jugak..
aku berbangga dapat mak mcm mak aku ni..bersabar dengan kerenah anak-anaknya yang banyak kerenah..6 girls n 1 boy..
semua pempuan2 anak mak ni sikap lain2..yang iras2 ada la..tapi semua ada ja kenangan yang boleh menggambarkan sorang2 adik beradik aku...kenangan aku? maybe disebabkan anak yang ke3,mgkin aku ni jenis yang neutral...sikap aku xde la sangat yang nakal..dari kecil, aku berdikari, pergi sekolah tadika jalan kaki dengan kawan2, kalau kawan2 xdak, aku pergi sorang2..hehe..berani kan?
eh, lari topic lak...
kalau kamu orang nak tau, mak aku ni pandai menjahit..semua jenis fesyen boleh, baju kurung moden, xmoden, kebaya xkebaya, baju pengantin, langsir, cadar, sarung bantal, seluar, baju melayu, semualah yang berkaitan dengan jahitan, semua mak aku ni pandai buat..mak lah yang ajar aku menjahit, alhamdulillah, setakat ni aku boleh jahit baju kurung, seluar baju melayu, baju melayu, kalau nak pegu2...aku reti la..tp kalo nak gunting, aku xreti lagi...hehe..xmsuk kelas lgi..nak belajar dengan mak aku? mak aku ni ada bakat semulajadi, yang xperlu pergi kelas dah..hebat kan mak aku? hehe

itu sajalah aku nk cerita tentang mak n ayah aku...aku bangga ada mak ayah...alhamdulillah kerana aku tidak lagi ada gelaran yatim kerana adanya mak n ayah...semoga kalian dipanjangkan umur dan dimurahkn rezeki...Amin...

...Di Rumah..Part 2...

Di rumah...apa yang saya buat?
susah nak cerita, saya just simpulkan saja lah ya..

hari-hari hidup ku dengan kerja rumah:
- basuh baju
- masak (kalau xada bahan masak, jawabnyer makan luar lah)
- buat air untuk ayah
- seterika baju ayah pergi kerja
- sapu sampah

aktiviti family time cuti:
- pergi mandi pantai
- pergi mandi air terjun ( berkelah)
- pergi memancing kat tepi batu pantai
- pergi jalan2 ( walaupun xde semua ahli keluarga)

aktiviti saya masa cuti :
- main internet di office ayah aku ( laju.hehe)
- mesej dengan tunang tersayang
- mesej dengan kawan2 yang tersayang
- pikirkan masa depan
- ambil lesen P kereta & motor ( 23 julai ni test jpj..doakan saya ya)
- tengok family outing
- download cerita di syok.org
- tengok cerita movie yang ada
- bergayut dengan tunangku ( memang kerap)
- main mafia wars di tagged
- baca blog orang ( kawan2)
- dengar lagu (radio & laptop)


me with my laptop..mancing time ( tapi xdapat ikan pon, di pantai kok, Langkawi )


view from atas batu


my dad n my brother..mancing asyik terlekat di batu saje


makanan sampingan masa memancing

dengan maksu rosnah ( adik ayah )..xpenah bergambar ber2 dengan dia..hehe

6.06.2009

...cuti semester part1...

salam kawan2..

sekarang aku tengah bercuti semester..nak masuk semester 7 dah...cepatnyer masa berlalu...
apa yang aku buat masa bercuti?

1) adakan majlis pertunangan aku
2) pergi kenduri kahwin kak sepupu aku
3) pergi langkawi (dengan tujuan nak habiskan lesen memandu kereta dan motor)

bawah ini adalah gambar di pulau langkawi, bosan2 aku ambil la gambar..

cuba teka apakah ini? kalau kamu semua nak tau, pagi ini my dad handle private flight untuk TUN DR. MAHATHIR MOHAMMAD, bekas PM kita..Beliau datang langkawi hari ni (7 june 2009 atas urusan apa ntah la...tidak dapat dikenal pasti)
Gambar ni adalah mee goreng mamak..hehe..sedap tau..tau tak dari mana datangnyer? dari flight bekas PM kita la...inilah salah satu makanan yang dihidangkan dalam private flight bekas PM kita...mee goreng mamak + puff rendang ayam + sandwich...untuk sarapan kot..
satu bekas ni boleh syer 3 orang tau, banyak betul kandungan dalam bekas ni..nampak saja kecil, tapi padat..


yang ke2, sampan di pelantar ikan di PENARAK langkawi...time ni dah naik senja..aku, ayah n adik aku pergi pelantar, saja nak usha2 ikan...dari darat nak sampai pelantar ni kena jalan dalam 20 minit tau..


ni diantara ikan yang terdapat di pelantar ikan tu..nampak kecik, tapi besar ikan ni 4 kali tapak tangan kita


ni ikan2 yang ada dalam sangkar..ada yang lebarnya sama ngan lebar badan aku ja..takut aku time ni, mana lah tau kan ikan ni tiba2 nak ngamuk..


ni lah laluan nak pergi pelantar..nun hujung sana adalah pelantarnya...


sempat lagi berposing dengan ayah aku..lawa sangat pemandangan time ni..


ni adik aku n ayah aku..di pintu masuk laluan ke pelantar


ni pemandangan matahari terbenam..time ni aku makan2 dengan ayah n adik aku, makan bihun sup and cendol...cedap...


nyum2..dah kenyang time ni..haha...alhamdulillah...

sekian sahaja aktiviti aku untuk 1 minggu aku di langkawi..nanti aku update lagi untuk minggu yang akan datang...mekasih kerana membaca..hehe..

...Majlis Perkahwinan Sepupu ku..1 june 2009..

Salam..

hari ini aku nak cerita pasal majlis perkahwinan kakak sedara aku sebelah mak aku..nama dia Syahirah..

kami dulu sangat lah rapatnya...hinggalah satu kes family tu..kami adik beradik xrapat dah..pasal ape ? itu biar lah rahsia kami satu family..hehe..


oke..mari bercerita..pagi 1 june, kami adik beradik bersiap2 lah nak pergi kenduri...tunggu ayah n kak ikin datang dgn kereta dari jitra..kami kat perlis..pagi2 lagi mak dah siap..almaklumlah, kaum kerabat dia nak buat kenduri..kena la pergi tolong kan...bas ke kangar pukul 9.15 am..aku ingat nak ikut mak aku naik bas je..tapi xsempat coz aku pon bangun lewat.hehe..so mak aku pergi la sorang2...xpe, aku tunggu kak aku n ayah aku sampai...dalam pukul 11 am macam tu, ayah n kak aku sampai...kami yang nunggu kat rumah dah siap semuanya...


then ayah aku xnak pergi pulak..nape ntah..adik laki aku lak pergi main kat rumah kawan dia.so aku, kak aku, adik aku 2 org pergi la...

mula2 pergi ke kangar, coz nak cari mc berbayar..tanpa jumpa doc..untuk ape? untuk kak aku sebab dia xpergi keja semata2 nak hantar ayah aku ke jeti untuk pulang ke langkawi n hantar kami ke kenduri (baik kan die) em...pastu pusing2 satu kangar cari klinik swasta, xjumpa2...huhu..xapelah..berserah je pada nasib besok ( kata kak aku). akhirnya kami putus asa and pergi la kenduri, makan sebab dah lapor..hehe...(nyum..nyum)


sampai2 je rumah kenduri, tengok xde orang sangat sebab time kami sampai tu, ramai yang pergi masjid sebab time tu majlis akad nikah..mestilaramai nak pergi..kami tunggu je la...pergi bergambar atas pelamin, bilik pengantin, hehe..sebok je kan..bia la..nak mangedik time xde orang xpela..kalo ade orang, malu la nak mnggedik..hehe..(ni gmbr gedik aku..hehe)


tunggu punya tunggu, kroot...kroot..perutku berbunyi..lapor...mana nak cari makan ni..nanti orang cakap apa lak...tunggu lagi...sampai la satu masa tu..aku tengok makcik2 pakcik2 dok serbu makanan....aku pon apa lagi, join la sesama..hehe....yummy...makan nasi..dengan kurma daging, kari rebung, sambal ikan masin..sodapnyo...blurrppp..kenyang! Alhamdulillah...


tunggu penggantin sampai lagi..pukul 2 kata nya akan tiba pasangan mempelai tersebut...tepat pukul 2...aku tunggu depan pintu...nak tangkap gambar..hehe...and borak2 sampai selesai majlis..

and aku ade selitkan gambar kenangan sepupu aku tu bersama sepupu yang lain...selamat menview..hehe...sekian, wassalam...



pengiring pengantin ( merangkap anak kepada sepupu aku yang sulung)







6.02.2009

...30 mei 2009...

Salam..hai kawan2...
how r u? hhehe....
sorry sbb lewat update blog ni...mencari di mana kawasan yang ada internet..haha...nasib baik ayah aku ada internet kat rumah...boleh la merapu2 kat blog ni...hehe..

okelah..di atas permintaan kawan2 ku di UMP...aku citer sikit pasal majlis pertunangan aku...

25 mei 2009

pagi: seawal 6.30 pagi aku dah bangun utk siap2 g airport..takut terlepas flight lak nnt kan...hehe..kena la bangun awal..keje aku? kejutkan izyan n farah n ana....tp kan, ana xbangun2 selepas aku call..huhu..sedih...xpelah..farah n yan je la yang hantar aku. lagipon guna kete kawan yan, kawan die xbagi orang lain guna kete tu selain yan je..ehem2..ade ape2 ke yan..haha..jangan mareh,..hehe..sian dorg,pagi tu ada test dreamweaver pulak..sian..dalam kereta pon masih study tau..rajin betul...cayalah..hehe..(dapat tau yan dapat 100% betul) ehe...tahniah...tahniah jugak kat farah...sebab lulus..walaupun xdapat 100%..xpe..lain kali ade rezeki dapat lah..nanti flash buat leklok ye cayunk...sampai kat airport kul 8 lebih kurang, aku check in, and tgu pintu masuk tempat berlepas buka...and yan also farah balik la UMP...kalau tunggu aku nanti, xamik exam pulak dorang..hehe..thanks a lot korang...dalam pukul 8.45 gitu flight dah sampai...aku pon ambil la gambar..hehe...


10.20 am...aku sampai di subang...wah..first time sampai subang ni..tapi relek je..haha..buat pandai..tengok kerusi dalam airport tu..wahhhhh, selesa giler...besar, tempat letak tangan aje boleh letak laptop tau, boleh jadikan as meja...next flight pukul 7 ptg...sementara tu aku pergi la rumah sedara aku dekat2 situ..pukul 7 pm aku naik flight ke2 ke alor setar...sampai dalam pukul 8.20 pm...hisyam datang ambil aku dengan adik dia...thanks syam...

then selamat lah sampai rumah jitra...sembang ngan kak aku sampai pukul 1 lebih...then tidooo....

besoknyer, aku siap2 nak balik arau..jumpa mak aku n g ambil baju nak bertunang..

petang tu pegi lah tgk baju, aduh, warna putih xade la pulak..yang sesuai dengan badan aku yang agak gempal n sasa ni hanyalah color pink sahaja...kalau ada pon baju yang memang untuk bersanding, xkan la aku nak pakai baju yang macam pengantin tu kan...hehe..nanti orang cakap ober pulak..hehe..

akhirnya, ni lah baju aku pilih...
pink color...hehe..ni lepas makeup...oleh mak cik aisyah, besfren mak aku...xde pulak gambar die..sorry ye cik eshah...

2 hari juga la aku ada kat rumah arau, then pergi balik jitra dengan kak aku...(28hb mei 2009)

29 hb mei :

hari ni lah hari kemuncak untuk persiapan majlis aku...apa menu? mak aku buat nasi putih + ayam berlada + kari nenas n udang + acar timun + ikan goreng + ulam2an + sambal belacan + agar2 + air sunquick...itulah menu juadah untuk majlis besoknyer...

pagi, aku sibuk lah ngemas bilik ni, hias katil, pasang kain langsir, biarlah xsama color pon, haha..asalkn ade..

ptg, aku tulis apa yang hendak dibincangkan dalam majlis nanti...dan bagi pada ayah aku...

p/s: kepada bakal tunangan orang, tulis senarai permintaan kepada pihak lelaki biar jelas dan difahami oleh orang yang hendak kendalikan majlis tu k...kalo kita salah tulis, nanti ada pihak yang salah paham pulak, n bila semua dah berjanji dan dipersetujui, maka susahlah untuk diubah semula...hati2 ye kawan2...

malam..pergi pasar malam beli 4 ekor ayam, n barang2 yang diperlukan....dan pegi tempah kek...kemas rumah..sediakan apa yang patut untuk majlis besoknyer and tido awal...

30 mei 2009:

pagi...pergi market beli barang2 dapur yang xcukup lagi..sampai pukul 9 pg...balik...tolong family siapkan apa yang patut....dalam pukul 11 kawan sekolah rendah aku datang, dini n mas...dh 9 tahun xjumpa dorang tau...huhu...akhirnyer ada jugak kawan aku yang datang..thx dini, thanks mas....n pastu kawan aku sekolah menengah datang, hisyam n zufar..hehe..pastu aku keluar dengan dini n mas pergi ambil kek kat jitra...

tghri...aku mula bersiap2....mak cik eshah makeupkan aku smbil diperhatikan oleh kawan aku ni...dorang tercegat je perhatikan aku di make up kan....(dalam hati terasa malu diperlaku sebegitu..kih3...) mas cakap, dia teruja tgk kelainan aku..haha..kelakar la ko mas...ada pulak gitu...hehe...

1.30 pm: Rombongan sampai, diambil oleh kak aku setelah sesat xtau jalan..hehe..akhirnya..waktu kemuncak sampai..alhamdulillah..cuaca agak baik..mendung...sebab pagi2 dah hujan..dan berhenti dalam pukul 9 pg..then mendung sampai lah ke malam...
aku yang ada dalam bilik ni dah seram sejuk semacam je....dengar dorang berdialog kat luar...huhu..xdengar pon ape yang dibincangkan..mcm2 dah pikir..almaklumla....first time...(aik..xkn byk time pulak kan...haha..)

lepas habis bincang2..kedua2 belah setuju...then tibalah upacara sarung cincin....jeng jeng jeng....
aku ingat mak tunang aku msuk dalam bilik..upanya aku kena keluar...huhu..dup dap dup dap la aku...aku keluar pandang lantai je..malu....haha...gatai !!!...haha....
aku pon hulur lah tangan kanan aku ni.....aku rasa tangan mak tunang aku terketar2..aku pon gabra ni...semua orang pandang aku....aduh....mcm mana nak control ni...aduih....nak senyum pon terketar2 tau x...xdapat digambar kan la time tu..mana nak pandang kamera lagi..dengan orang lagi..dengan action aku lagi...banyak conflict time tu yang bermain di pikiran ku...huhu...susah btul nak handle....(nanti korang dah lalui, barulah korang rasa...gud luck kawan2..hehe)

akhirnya..dah tersarung cincin pertunangan dijari manis kanan ku....aku dah jadi tunangan orang...status ku kini dah bertukar dan aku telah di ikat oleh tunang ku..hehe...

oke..itu saja lah cerita detik2 pertunangan aine & hadi...di atas permintaan sahabat2 ku sekalian...aku selitkan gambar2 yang berkaitan k...sory la sbb xbyk..sebab guna kamera kawan aku..nanti aku update agy k...thx for reading....muah...hehe..
aku dan tunang aku, mohammad hadi bin ismail..

ni lah cincin pertunangan aku...xclear sgt..sory ek...kamera xlawa...huhu..
rombongan dari johor ke perlis...

yang pakai baju batik tu ayah aku..ni wakil sebelah perempuan...

ni sebahagian wakil dari lelaki..and kawan2 aku..

detik kemuncak...sesi sarung cincin..segan giler time ni..



salam dengan bakal mentua..hehe..insyaAllah kalau diizinkan ALLAH..amin....(aminkan sekali tau)...


bergambar dengan bakal besan...yang tengah tu nenek aku..belah ayah..

bergambar dengan family belah lelaki..

dengan mak aku...lepas majlis n rombongan pon dah balik...

ni lah dini...kwn sekolah rendah aku..(single) hehe..

hantaran yang dibawa oleh pihak lelaki...

gambar ni di ambil oleh tunangku..hehe..time nak hantar rombongan balik..dari kanan tu..kak 1, anak 2 org dh...pastu yg ke2...then yang ke 5, sebelah aku yang ke 4....yg pegang moto tu pak imam taman aku..hehe..pakai baju batik tu ayah aku...

sekian saja cerita aku...lain kali aku cita agy k kawan2...hehe..banyak lagi nak cerita ni..hehe..

oke...sekian..salam...