message to readers

About Me

My photo
aku?? aku ni biasa je..simple n happy go lucky..kdg2 tu emo ckit kalo de hal yg boleh btkan aku serbut..kih3..jgn mrh ek pd sape2 yg aku penh tinggikan suara aku..soey k..jgn bw smp mati tau.. bermaaf-maafan lah sesama kita ek..hehe..

My Blog List

Nuffnang

Powered by Blogger.

...Visitor Counter...

Islamic Calendar

rank

10.05.2009

Salah kah kahwin Awal?

Jodoh itu ditentukan Tuhan. Kita merancang, Tuhan yang tentukan qada' dan qadarnya.

Salahkah jika kita membuat keputusan untuk kahwin awal?
Muda sangatkah aku untuk membuat keputusan berkahwin?

di sini saya selitkan pendapat orang tentang kahwin muda:

1. "Bg i tak berapa ok la!!! pasal pemikiran mereka dan persediaan mental mereka untuk mendirikan rumah tangga masih rendah dan kebanyakan telah dipengaruhi oleh cerita-cerita dalam drama.."

2. "kahwin mude nie best...tapi yang x best pn de gak..hehe bese la darah laki bini pns lg...slp ckit gduh...anyway it's good 2 elak maksiat & pencegah makksiat"

3. "kawen muda ni fikiran kena matang.jgn terlalu ikutkan ego remaja yg asyik nak menang. saling memahami tu penting.for me, kalau semuanya ok termasuklah ekonomi keluarga, lg bagus kalau kawen muda. kawen2 ni elok dicepat2kan..takut makin byk dosa pulak terbuat"

4. "sy bru je msuk 21 tahun,hsbnd sy 23..xda mslah pun..gaduh2 skit besa la 2 kan..dah da cute baby pn yg msh bru 2 bln umo..best pa..da fmly sndr..just kna pndai2 ato semua hal la..bahagi2 masa btwen work n family..^^"

5. "tak rugi kawen muda nie.lagi best.haha.sebab...
banyak pengalaman kita akan dapat
kalau ditakdirkan jodoh tak berpanjangan,jangan bersedih
sebab
sekurang2nya kita dah rasa nikmat alam perkahwinan
kan?
i think...
ok la tue
huhu
ok la pernah kahwin dari tak kahwin langsung kan?
haha "

6. "em law kawen muda tapi takdek tanggungjawab pada keluarga cam study, no hal r..yang lelaki keluar awal pagi n balik tengah malam semater2 nak cari rezeki tuk family n yang pompuan plak duk umah jager keluarga..law cmtuelah situasinyer tak kisah r coz takdek tanggungjawab yang laen nk dipegang,juz fikir sal family yang baharu sahaja dibina tue...
tapi law memasing still ader tanggungjawab such as still study n need to help their family, baek lupekan jek r...fokus dulu pader per yang kat depan mater...jangan r nak menyusahkan diri semater2 nk kejar kawen muda, konon nk lari daripada maksiat..maksiat tue tak kan jadi law diri sendiri pandai tuk control...so tepuk dada tanyan iman jek lah... bebudak zaman sekarang juz nk kejar kawen muda hanya disebabkan rasa nk bersama ngan owg yang kononye disayang, tanpa memikirkan faktor2 laen...nt lelamer masjid yang dibina akan menampakkan goyanhnyer...so fikir2 kanlah..."

>> Masing2 ada pemikiran tersendiri. Bagi kamu? Saya setuju je mana2 pendapat. Semuanya betul, but saya punya pendapat serupa dengan pendapat number 5.Lain person, lain pendapat.

Saya ingin kahwin awal. Tau mengapa? Untuk elak dosa yang xtertanggung dek bahu ini dan untuk merasa alam rumah tangga.

Adakah saya akan bahagia? Atau sebaliknya? Dalam hati ini, hanya Tuhan saja yang tau betapa takutnya saya untuk menghadapi alam rumahtangga yang bakal menjelma.

Kita pon xtau future rumahtangga kita macam mana kan? So, apa salahnya kita mencuba. Setelah mencuba, dan alami sendiri, barulah kita akan tau asam garam berumahtangga dan memperoleh pengalaman serta kenangan untuk diabadikan.

Jika pandai kita menjaga rumahtangga kita, maka bahagialah kita, dan jika sebaliknya, maka runtuhlah rumahtangga tersebut.

Apa yang saya harapkan hanyalah kebahagiaan hidup yang kekal selamanya.

Semoga Allah berkati keputusan saya dan abang.
Semoga jodoh kami berpanjangan hingga akhir hayat.
Semoga Allah melancarkan perjalanan hidup kami.
Semoga Allah berikan kesabaran atas semua dugaan yang bakal Dia berikan kepada kami.

Tarikh sudah dipilih, hantaran sudah dicari, perancangan sudah ditulis, dan duit sudah mencukupi.
Hanya keputusan muktamad belum dibuat lagi.

Pengumuman pula akan menyusul di kemudian hari.

Kawan-kawanku yang dikasihi sekalian, doakanlah saya bahagia hingga akhirat walau apa jua saya lakukan.
Semoga kamu juga akan bahagia hingga akhirat.

2 comments:

  1. tp bg pndpt den la..no 6 tu yg ok..huhu..tp xpe..len org len pndpt..
    xleh nk puaskn ati sume org kn??..:)


    mg aine bahgia dgn kehidupn aine..amiin..

    ReplyDelete
  2. btol3.. sme cam ara..eh.. tetibe lak menyampuk kan..

    but still, if rase bleh manage, eh.. bukan rase, but pasti leh manage hal2 laen ngan baek, go on je la..

    semuge berbahagia...

    waaaa~ jelesnye..:P

    btw, dah tukar link blog, yg lame x wujud dah..

    ReplyDelete