message to readers

About Me

My photo
aku?? aku ni biasa je..simple n happy go lucky..kdg2 tu emo ckit kalo de hal yg boleh btkan aku serbut..kih3..jgn mrh ek pd sape2 yg aku penh tinggikan suara aku..soey k..jgn bw smp mati tau.. bermaaf-maafan lah sesama kita ek..hehe..

My Blog List

Nuffnang

Powered by Blogger.

...Visitor Counter...

Islamic Calendar

rank

5.16.2009

Masalah familyku yg ke2

oke..kita smbung balik citer pasal problm fmly aku...

citernyer cm ni....

kak aku ke2 ni dh kapel ngn ex die dh dkt 9 thun dh ...dri die bljr...smp la keje...

nak dijadikan citer...bila dh lm kapel, dia rs agk busan..sbb sikap msing yg xknal agy..jeles sn, jeles sni..hmm..kak aku pon tensen ngn ex die tu...

then bila gduh je mntk clash..pastu smbung balik...

satu hri ni..kak aku nekad dh nk pts..sbb die rs semak..(aku lah tmpt die ngdu..)

pastu clash la..dgn alsn die jmpa pkwe len..mmg ex die tu mrh giler....abg din tu mmg maki hamun die hbis..tp die wat xtau je..bt kering je la..xkn nk g bunuh die kot kan..haha..xbek tu..hehe..

pts la dua insan ni...

xlm lepas tu..kak aku chat ngn sorg mamat ni..nama die zam..dri citer kak aku...zam ni dak damansara...ade business sndri...dh bekerja sejak pas skolah agy..

kiranya org dgr tu mcm kaya la...sbb dh la dok damansara (kwsn umh org kaya) n ade syrikt sndri..(aku pon dh ade syrkt tau,,hehe,,)...oke2 smbung..

si zam ni punya la beriya2 nk kwen ngn kak aku ni...dh tnjuk gmbr kt mak n fmly die..dh kenan giler2 nih...nk msuk minang dh ni...
snggup dtg umh aku kat jitra n nk jumpa mak ayh aku kat lgkwi nu....tp tu la...terlalu excited sgt...mcm2 hal jdik...

bermulanya perhubungan kak aku n zam ni.....

perubahan pertama : pada diri kak aku tu...sume yg die xpenah bt, dia bt..cnthnyer....bw laki msuk umah ( umh jitra tu dia dok sorg....xde sape yg dok sana kcuali ade hal kat jitra n kak aku mmg dok sorg umh tu sbb dia keje kat AS)..

sebelum ni dia mmg anti skit laki yg xreti hormat pempuan ni,..n dia xkn bg laki tu melampaui bata2 pergaulan...tmbh2 nk bg msuk umh yg hnya dia sorg ja yg ada kat umh tu...nnt ape lak kata jiran kan..

ms zam tu msuk umh..kak aku duk dlm kete kat lua umh..ditmbh dgn ujn lbt time tu..n malam..
ade la sorg jiran aku ni nmpk zam ni msuk umh...so jiran aku ni pkir la yg bukn2..n dtg serbu kak aku...n kol ayh aku ckp yg kak aku ni bw msuk laki ke umh aku tu...n dorg ugut nk tgkp bsh kalo nmpk lgi...kak aku melwn la,,sbb die tau die xslh...juz bg tmpg zam tu gn toilet je...

nsb la xjdik pape yg memalukan fmly aku..huhu..sibuk benor jiran aku tu..xde selidik pe pon dh msuk cmpur..haih..bnci tul la org cm ni...

perubahan ke2 : kak aku bg zam ni bw kete kncil die yg die beli dri ex die ke mane2 aje...

kalo dl...ayh aku nk pnjm pon dia xbg..ni org len yg bkn ahli kuarga die...tup2 zam ni bw lari kete tu ke damansara...hilanglah tmpt bergntung kak aku..dia g keje skang nek bas....

dl b4 jumpa zam ni...dia mmg ckp nek bs ni nyushkan die...tp skang, terpksa la ikut bus tu jgk..xleh demand2 dh...

perubahan ke3: kak aku xcntct aku n fmly die..

sblm ni..hnya die je yg rjin cntct ayh aku..tiap2 hari tny pasal ayh aku..kabar die..mkn mnum die..ape citer die...

tp lepas jumpa zam, lnsg xmsg..lg2 bila dia tukr number mxs....mmg xmsg lnsg lah...msg bila ade mslh kwngn je....

perubahan ke4: kak aku dh mula pndai kenal ah long yg duk bg org pnjm dt tu....

aku pon pelik...cm ne la kak aku ni reti nk pnjm ngn ahlong ni..jgn men2 ngn ah long...silap2 fmly terlibt skali...nauzubillah minzalik...mntk dijauhkn apa2 yg xbaik..

tau x diepnjm bapa??? RM1000....n tau x bapa yg die gn?? RM 50....
mane pegi selebihnyer? Si zam jht tu amik...

n nk dijadikn citer gak..dia amik kad atm mbb kak aku..n mkn dt dia dkt RM2000....di tmbh plk dibw lari kete kancil kak aku tu ke KL...

kad atm gj kak aku msuk kat bsn..tp kad tu ah long amik sbb nk pstikn kak aku byr..n dia akn amik gj kak aku utk byr buln2 hutang ah long tu...n slbhnyer ah long msukkan dlm acc mbb..

korg leh bygkan x cm ne kak aku nk dpt kn dt tu??

buntu kan?? aku n fmly pon bntu....xtau lah cm ne nk bt..nk tlg xde dt...kalo keje xpe la gak..hmm..

tu lah perubhn2 yg aku perasan bila dia kapel ngn zam tu...

korg tau?? rupa2nya zam ni dok kat klang je pon...n dia ni kaki tarik keta...ade geng yg curi keta kat KL...

yg aku herannyer...fmly die pon mcm support dia gak bt bnda jht ni,...

tau x ape pnyelesaian yg fmly aku bt??

1. ayh aku bw kak aku g jumpa bomoh : hasilnye kak aku kena serapah zam ni..bg dia bodoh bentar..bg dia jdik lurus n ikut ckp....sbb tu la ade byk prubhn dlm diri kak aku....bukn nk percy sgt kt bomoh..tp kdg2 dlm certain2 situasi...kita kena percya bomoh...btul x?
ayh aku bals balik perbuatan zam ni...dgn bantuan bomoh gak..org yg men halus kena byr dgn halus...kalo x, dia xkn serik...n akn ingt org yg dia perkena tu lemah..sory la zam, kamu dh msuk slh fmly....

2. ayh aku bw g bank, batalkn acc mbb yg si zam ni amik....

3. ayh aku setlekan psl kete..byr duit bulann kete yg dh tertngguh berbulan2 n bank pon dh crik kete tu....ayh aku cntct sedara aku kat kL nu cri keta kak aku mngikut almt yg zam ni bg mlalui SMS ke kak aku...bila dh jumpa, sedara aku tu bw g workshop baiki keta sbb dh rosak...n cek pape yg ptt..sbb kete tu kete lm...n kena la RM 1500 utk baiki pulih kete tu..sdra aku share byr ngn ayh aku...sian ayh aku..huhu

4. ayh aku nk bw balik keta tu ke langkwi..n tukr keta nissan dia ngn keta kak aku..nissan bg kak aku, n kancil bg ayh aku...tau x alsn pe ayh aku bt cm tu? sbb dia dpt rs, si zam ni ade knci pendua keta tu n bila2 ms je die leh cri balik kete tu..btul x? bijak ayh aku kan? tgk la ayh sape..hehe...

5. kak aku report polis sbb bnda ni melibtkn kecurian harta die...kalo zam ni kena tgkp, nsb la ko zam..

n NOW, kak aku dh kmbali normal, dh tukr number celcom, n dh mula msg balik ngn kami sume...welcome back ikin....

MORALNYER:

aku hrp shbt2 ku yg pempuan ni, kenalilah dl si lelaki tu...jgn terburu2...bialah die ckp ape pon...bia kita kenal dl sikap n perangai die...kaji dl fmly die...kaji sedlm2 nyer...bru lah mmbt keptusan yg bijk utk kehidupan yg sempurna (seperti kata2 azimat aku tu..hehe..)

n hati2 lah memilih psgn..jgn smp tertipu dn mkn diri sndri....

aku hrp korg sume xkn hdpi kesusahn yg aku hadapi ni...bnda ni bru je blku awl thun dl...n bru je slesai...

kepada zam yg jht : crilah duit yg halal, jgn mkn titik peluh org yg berssh pyh sehari2an...sian org tu..teraniaya...aku sbgai adik ikin pon terasa sume perbuatan die pd kak aku...

kpd ikin: sbr lah..n percya lah...satu hari nnt Tuhan akn bls perbuatan zam yg menganiaya org yg ssh....hidup ni xde yg senang..sume ssh...sbrlah tempuhi dugaan dan ujian yg diberi olehNya...Dialah Maha Berkuasa...

sedih nyer..huhu..mngenangkan nsb fmly aku yg xsudah2 dilanda mslh...smp aku citer kat mmber aku pon, dorg dh xtau nk ckp ape...juz dgr..mnjdi pndgr yg setia aku...kat sape agy yg aku nk luah...hnya korg je yg tau mslh aku....thx ana, thx farah, thx ku n thx jgk kat my love, hadi coz slalu dgr mslh aku n fmly, n hnya dia aje tmpt bergntung aku skang...

aku xleh mntk tlg ayh aku dh pas ni..sbb ayh aku nk selsaikn prob kak aku td...so, aku terpksa cri jalan lain....

abg, mekasih sbb phm sy..n mekasih sbb snggup tlg sy dan fmly...akn sy balas jasamu...akn kujadi istrimu yg taat..moga2 doa sy termkbul...(sebak hatiku ketika ini mengenangkn sume ni...)

ayh, jasamu xterkira dgn jari....mahupon dicmpur ngn jari kaki..hehe..gelak plak..sedih la...

ok2..be serious...

ayh, aine akn bls segala js ayh..setakat yg termmpu...mekasih sbb sbr melayn kerenah kmi adik bradik yg byk bw mslh pd fmly...sgt besr pngorbanan ayh pd kami sume....sbrlah, Tuhan sedang mnguji kita satu fmly ayh..sbr...sbr dgn dugaanNya...

mak, slmt hri ibu...wlpn dh lepas, n xwish pd mak aku...tp aku ttp ingt mak aku bila2 ms pon....

kalo korg nak tau, aku n adik brdik aku sume prgai yg berbeza n byk bw mslh pd mak ayh aku....
sian mak ayh aku,....ampuni lah kami adik brdik ye mak ayh...smga kami jdi insan yg berguna...amin.....

--sekian cita prob aku yg ke2---

salam






8 comments:

  1. sama2 sayang..abg doakan family ayg bahagia selalu. yang penting skrg setiap family ayg selamat.

    ReplyDelete
  2. Amboi aine ade blog xbtau pun lulu..ahaks..
    Btw nice entry,so true n honest,

    ReplyDelete
  3. yuhuu... salam ziarah.. ^^

    ReplyDelete
  4. mekasih abg, mekasih lulu,,,

    salam ziarah utk narumi..hehe..

    thx coz lwt blog ni yg msh bru..hehe..

    ReplyDelete
  5. heh... ye la... blog bungsu lg neh kat tenet... neway slamat menghitung hari2 bahagia yer.

    ReplyDelete
  6. hehe.mekasih..nnt narumi kwen gtau k...kalo nk bork..bork la dlm shout out tu k..

    ReplyDelete
  7. ye.. kawen tu x tau ble2... insyallah kalo cukup kad nye sampai la kat umah tu satu hehe..

    ReplyDelete
  8. hehe...oke.i'm waiting..hehe...dh ade awek ye...

    ReplyDelete