message to readers

About Me

My photo
aku?? aku ni biasa je..simple n happy go lucky..kdg2 tu emo ckit kalo de hal yg boleh btkan aku serbut..kih3..jgn mrh ek pd sape2 yg aku penh tinggikan suara aku..soey k..jgn bw smp mati tau.. bermaaf-maafan lah sesama kita ek..hehe..

My Blog List

Nuffnang

Powered by Blogger.

...Visitor Counter...

Islamic Calendar

rank

8.10.2009

...Week 4 UMP...the end of julai 09

oke kawan2...dalam entry ni aku nak cerita pasal menu masakan aku di dalam bilik sepanjang aku bulan JULAI (* yang sempat aku tangkap gambar la..hehe..)



Tempe masak lada

Bahan-Bahan:

Tempe
Bawang putih
Bawang merah
Cili Padi
Sos
Gula
Garam
Serbuk Lada
minyak masak

Cara2 membuatnya :

1. Goreng tempe dulu. agak2 dah boleh makan tu angkat la.
2. then tumis bawang merah, bawang putih and cili padi
3. bila dah bau harum semerbak satu bilik, masukkan serbuk lada yang telah dibancuh dengan air (bagi likat)
4. tunggu sampai lada naik minyak
5. then, masukkan sos ckit, garam, gula.
6. pastu masukkan tempe yang dh digoreng tadi, gaul sampai rata

Nasi Goreng Cincai

Bahan-Bahan:

Nasi putih
Bawang putih
Bawang merah
Cili kering
Kicap
Telur
Garam
Serbuk Lada Hitam
Kacang buncis
minyak masak

Cara2 membuatnya :

1.Tumis bawang merah, bawang putih bersama cili kering
2. bila dah bau harum, masukkan telur dan kacang buncis yang telah dipotong kecik2..
3.masukkan serbuk lada hitam dan gaul bagi rata
4. masukkan nasi dan gaul sampai sebati
5. pastu masukkan kicap, dan garam.pada sesiapa yang suka makan manis, boleh la letak gula sikit
6. pastu boleh la hidang untuk dimakan dengan kenyangnya...


Telur dadar gulung dan kailan kicap

Bahan-Bahan:

Telur
Sayur kailan
ikan bilis
Bawang putih
Bawang merah
Cili Padi
Garam
Kacang buncis
kicap
minyak masak

Cara2 membuatnya :

1. pecahkan telur dan kacau bersama dengan garam dan kacang buncis yang dah dipotong kecil serta masukkan cili padi.
2. then goreng sambil gulungkan telur dadar tersebut.
3. gunakan minyak goreng telur tu untuk menumis bawang merah, bawang putih dan cili padi
4. tunggu sampai naik bau, then masukkan kailan yang dah dipotong
5. then, masukkan kicap dan air sikit
6. masukkan ikan bilis dan garam.
7. tunggu sampai masak, dan boleh la dihidangkan


okey..itu sahaja lah menu masakan yang dapat saya syer kan..hehe...cuba lah buat di dalam bilik anda..hehe

and xlupa juga,

saya nak wish HEPY BUFDAY AYAH!!!...dah 52 tahun dah die.bufday dia 30 JULAI 2009...semoga ayah panjang umur dan dimurahkan rezeki..amin...

and minggu ni jugak aku pergi JB berjumpa dengan tunangku..hehe...miss him so much...

No comments:

Post a Comment